Snouden zatražio azil u Švajcarskoj

snouden

Bivši američki obaveštajac Edvard Snouden uputio je juče javni apel švajcarskim vlastima da mu odobre azil, jer bi, kako je naveo, želeo da se vrati u tu zemlju u kojoj je nekada živeo kao tajni agent CIA.

Voleo bih da se vratim u Švajcarsku, neke od mojih najlepših uspomena su vezane za Ženevu. To je divno mesto – rekao je Snouden putem video linka iz Moskve u obraćanju publici koja je na filmskom festivalu u Ženevi pratila projekciju dokumentarnog filma Sitizenfor koji je snimljen o njemu.

On je izrazio nadu da bi Ssvajcarska kao politički neutralna zemlja mogla da mu izađe u susret i odobri mu azil, istovremeno hvaleći tamošnje multikulturne razlike i nivo ljudskih prava.

Snouden je kazao da je u 21 evropskoj zemlji zatražio azil, nakon što su Sjedinjene Američke Države poništile njegov pasoš i pošto je odustao od preseljenja u Ekvador.
Edvard Snouden se nalazi u Rusiji gde je dobio azil posle objavljivanja poverljivih dokaza da je američka Nacionalna služba bezbednosti (NSA), gde je bio zaposlen, špijunirala građane i države širom sveta.

(Tanjug)

Share this post: