Som ujeo penzionera na Adi Ciganliji?!

ujed som penzioner stopalo

Neobična dogodovština penzionera Branka Krsmanovićana beogradskom moru. Nikad nije zabeležen sličan slučaj. Spasioci mu očistili i previli ranu.

SAVSKO jezero na Adi Ciganliji opravdalo je epitet Beogradskog mora, kada je penzionera Branka Krsmanovića, dok je u njemu plivao, ujela zasada nepoznata „neman“. Sreća, ugriz nije ozbiljan, ali je ostavio sve zaposlene JP „Ada Ciganlija“ u čudu, jer ne pamte ništa slično. Prvi „osumnjičeni“ za napad, iako još nije identifikovan niti priveden, jeste – som!

Kao i svakog nedeljnog popodneva, Branko Krsmanović je prošlog vikenda, pošto je odvozao turu biciklom, želeo da rekreaciju završi plivanjem u jezeru.

– Kupao sam se, kao i uvek, na novobeogradskoj strani kod žičare „zip lajna“ – priča nam Krsmanović, još uvek u neverici šta mu se dogodilo. – Vraćao sam se ka obali, čak sam dodirivao nogama dno, kada sam osetio ujed, ali kratkog daha. Tek kada sam izašao iz vode, video sam krv na stopalu i tragove ugriza. Dežurne ekipe Hitne pomoći već su završile sa smenom, pa sam se odvezao do spasilaca.

Kao što se i on zatekao u čudu, ništa manje nisu bili ni spasioci, koji su mu pružili prvu pomoć.

– Nikad nisu imali sličan slučaj, ali su ispoštovali proceduru, očistili i previli ranu, a zatim uputili čoveka da treba da obavi pregled u najbližoj ambulanti – kaže Miodrag Jović, saradnik kupališta JP „Ada Ciganlija“.

Branko je poslušao savet, pogotovo zato što je noga bila malo otečena. Obloge, kao i preventivne doze tetanusa, sanirale su povredu, ali, kako kaže, neobična dogodovština ga neće odgovoriti od daljeg kupanja u Savskom jezeru.

– Želeo sam samo da skrenem pažnju drugim kupačima, naročito deci, da povedu računa, a možda i da se vidi šta bi to moglo biti – dodaje Branko. – Nisam video ribu, ali rekao bih da je u pitanju som, jer sam oslonio na dno, gde on najčešće provodi vreme. Mora da je bio poveći po veličini ugriza.

Da rečna ribe ujede čoveka, zasada je više bilo u domenu teorije, ali je ne bi isključio kao mogućnost ni Aleksandar Hegediš, doktor bioloških nauka i ihtiolog, koji je kao saradnik zadužen za riblji fond na Adi Ciganliji.

som riba mreza brkovi

– Ovo je više kuriozitet da se među tolikim brojem kupača već godinama zadesi prvi slučaj – objašnjava dr Hegediš. – Po opisu rane koji su mi preneli spasioci, rekao bih da je u pitanju som, premda on važi za dobrog lovca i pažljivo bira plen. Verovatno se osetio ugroženo, pa je to više bila odbrana, što inače ne bi trebalo da se ponovi.

Stalnim gostima Ade, inače, nisu strani ovi „starosedoeci“ jezera. Somovi, koji mogu da teže od 60 do 100 kilograma, sastavni su deo vodenog sveta u beogradskom moru, ali ne predstavljaju nikakvu opasnost po ljude.

ZVUK „ZIP-LAJNA“ KAO BUĆKA

Žrtva neobičnog ujeda, Branko Krsmanović, doveo je čudnovat slučaj u vezu sa novom atrakcijom, žičarom ili „zip- lajnom“. Ona proizvodi vibracije i zvuke nalik „bućki“, čuvenoj tehnici koja poziva soma na lov.

Iako biolog Hegediš odbacuje ovo, jer bi ribu to pre uplašilo, poznato je da su beogradksi alasi imali dobre ulove na Savi kada se gradio Most na Adi, pa su zasluge delimično pripisali upravo mašinama i buci.

U JEZERU IMA ČAK 25 VRSTA RIBE

Iako će se mnogi zapitati šta će ribe na jednom javnom kupalištu, u slučaju Ade Ciganlije one imaju izuzetno važnu ulogu.

– Da bi se postigao zadovoljavajući kvalitet vode, od 2003. godine, jezero se pažljivo naseljavalo ribom – smuđom, šaranom i drugim – objašnjava biolog dr Hegediš. – Danas se populacija prati i doteruje, ali po poslednjim praćenjima ima oko 25 vrsta bele ribe, koja se može naći u domaćim rečnim tokovima.

SOMOVI od stotinak kilograma na Adi Ciganliji nisu samo „lovačke priče“. Ipak, jedan snimak koji je objavljen 2012. godine na „Jutjubu“ poprilično je uzbudio javnost.

Na njemu se jasno vidi kako spasioci sa skutera, ali i obale, uz pomoć vila izvlače na kopno jednog povećeg uginulog soma.

SITNI ZUBIĆI

MAKSIMALNA dužina soma je oko dva metra, dok njihova težina može da bude i preko 300 kilograma. Mnogi su bili u dilemi da li ova vrsta ribe uopšte ima zube i da li je sposobna da ugrize. Ipak, stručnjaci tvrde da su i donja i gornja strana vilice načičkane mnoštvom sitnih zuba.

(Novosti)

Share this post: