SOROŠ PROZVAO PUTINA: Putin ubrzava raspad EU

soros

Američki milijarder Džordž Soroš piše na svom blogu kako Rusiji najverovatnije preti bankrotstvo naredne godine, kada na naplatu dođe znatan deo stranih dugovanja, a da Putin, kako bi to izbegao, želi da podstakne raspad Evropske unije.

“Putinovom režimu preti bankrotstvo 2017. godine, kada na naplatu stigne znatan deo stranih dugovanja, upozorava milijarder Džordž Soroš u svom blogu na sajtu Project-syndicate.org.”

Po njegovom sudu, popularnost aktuelnog ruskog predsednika Vladimira Putina zasnovana je na “ugovoru sa javnošću”, prema kome aktuelni šef države mora da obezbedi finansijsku stabilnost i permanentni (makar i spori) rast životnog standarda.

“Putin je genijalni taktičar”

Zbog zapadnih sankcija udruženih sa padom cena nafte, ruske vlasti neće moći da održe obećanja, pa američki berzanski špekulant predviđa da će pomenuti i još neki drugi događaji negativno uticati na životni standard i stav birača uoči jesenjih parlamentarnih izbora.

Soroš veruje da bi kolaps Evropske unije mogao da pomogne Putinu da se održi na vlasti, jer bi raspad EU za Rusiju značio delimično oslobađanje od sankcija.

Za Putina bi takođe, kako ističe, ekonomski bila korisna podela Evrope, a iskoristio bi i antievropske partije koje podržava.

Upravo željom da podstakne raspad EU objašnjava se, po Sorošu, sadašnja politika Rusije u Siriji, odnosno njena vojna dejstva, koja utiču na povećanje broja izbeglica u Evropi.

Soroš smatra da povećani priliv migranata može da uništi EU, koja trenutno mora da se nosi sa pet ili šest kriza istovremeno, a Putin kao “genijalni taktičar” nije mogao, a da ne iskoristi mogućnost da ubrza raspad EU, prenose ruski mediji Sorošove reči.

(Vestionline)

Share this post: