Spavanje je veoma bitno ali pogledajte šta se dešava kada preterujemo sa spavanjem!?

Ilustracija

Foto: Pixabay.com

Kvalitetan san je izuzetno važan za zdravlje. Ali, šta se događa ako spavamo previše?

Preterane količine sna se vežu uz pojavu mnogih zdravstvenih tegoba i bolesti, između ostalog dijabetes i srčani problemi.

Naučnici ipak naglašavaju da postoje dva bitna faktora, koja su usko vezana uz pojavu preteranog spavanja – depresija i loš ekonomski status. Njih takođe treba uzeti u obzir, pre nego što okrivimo isključivo san za probleme koji se javljaju.

Koliko sna je previše?

Količina sna koja vam je potrebna varira tokom života i zavisi od više faktora: godine, pol, aktivnosti i zdravstveno stanje. Na primer, kada ste bolesni ili pod stresom, osećaćete veću potrebu za snom.

Stručnjaci zdravim, odraslim osobama preporučuju između 7 i 9 sati sna dnevno kao zdravo. Poznato je da ženama treba više sna od muškaraca, tačnije 20 minuta više u proseku, tvrdi dr. sc. Džim Horn, britanski stručnjak za san.

 

Zašto spavamo previše?

Postoji više mogućih uzroka preteranog spavanja. Prvi je hipersomnija – zdravstveni poremećaj zbog kog osoba konstantno oseća pospanost, čak i nakon što odspava.

Popratni efekti hipersomnije su teskoba, niska količina energije i problemi sa pamćenjem. Apneja, poremećaj zbog kog osoba za vreme spavanja naglo prestaje da diše na nekoliko sekundi, takođe može dovesti do povećane želje za snom.

Naime, ti prekidi disanja remete normalan ciklus sna zbog čega se ne možete kvalitetno naspavati.

Povećana želja za snom može biti i nuspojava uzimanja određenih lekova, kao i konzumacije alkohola. Još jedno stanje koje uzrokuje povećanu želju za snom je depresija.

Naposletku, kod nekih osoba ne postoji zdravstveni problem koji uzrokuje dugo spavanje već je to deo njihovog bioritma.

Zdravstvene posledice

San itekako utiče na pojavu dijabetesa, bilo da svake noći spavaš previše ili premalo, dokazala su brojna istraživanja.

Osobe sklone glavoboljama mogu iskusiti jačanje tog simptoma, ako previše spavaju. Veruje se da je uzrok tome činjenica da preterano spavanje utiče na određene neurotransmitere u mozgu, uključujući serotonin.

Ako volite da odspavate tokom dana, moguće je da time remetiš noćni san, što opet vodi do jutarnjih glavobolja. Iako se uz depresiju češće veže nesanica, oko 15% ljudi koji pate od depresije previše spava.

Preterani san im se obije o glavu jer, zapravo, pogoršava ostale simptome.

 

Šta ako previše spavate?

Kao prvo, bilo bi dobro posetiti lekara koji će ti pomoći utvrditi uzrok preterane želje za snom.

Kako izračunati koliko ti je san potrebno?

Ako je problem u alkoholu ili određenoj terapiji koju uzimate, u dogovoru s lekarom možete smanjiti količinu ili promeniti lekove. Nikako nemojte prestati da pijete propisani lek na svoju ruku. Ako je reč o nekom zdravstvenom problemu, poput apneje ili depresije, lekar će ti propisati odgovarajuću terapiju.

Pokušajte svakog dana da ustajete i odlazite na spavanje u isto vreme, da bi uspostavili pravilan bioritam. Izbjegavajte alkohol i pića koja sadrže kofein sat do dva pre spavanja. Redovno vežbanje takođe može doprineti kvalitetnom snu, a da bi spavaća soba postala prijatna okolina za spavanje, redovno je provetravajte i raspremajte.

(zdravakrava)

Share this post: