SPREMA SE NEŠTO VELIKO: ŠOJGU hitno otputovao u IRAN!

Sergej Šojgu i Hosein Degan

Sergej Šojgu i Hosein Degan

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, njegov sirijski kolega Fahf al Frejdž i Iranac Hosejn Dehgan održali su u Teheranu konferenciju kako bi potvrdili savezništvo i dogovorili koordinaciju borbenih dejstava u ratu s teroristima.

Sastanak je trajao samo dva sata, pa su analitičari zaključili da je bio dobro pripremljen i da su nesuglasice o daljem toku operacija već bile rešene.

Uprkos tajnosti, iranski izvori otkrili su da je najvažnija tema bila reakcija saveznika na prekid primirja, ali i utvrđivanje okvira za ruske avio-udare i koordinacija prilikom operacija sirijske kopnene vojske, što su potvrdile i ruske diplomate u Teheranu.

Prvo pitanje koje su ministri razmatrali bila je ofanziva sirijske armije prema terorističkoj prestonici Raki.

Napredovanje Kurda na severu preseklo je glavni put snabdevanja terorista oružjem i pojačanjima iz Turske, a sirijska vojska napredovala je 60 kilometara kroz pustinju i probližila se Raki dovoljno da blokira i ostale puteve.

Stoga je dogovoreno da Rusija uveća broj borbenih letova i vazdušnih udara što će sirijskoj armiji omogućiti nastavak napredovanja.

A onda su ministri prešli na glavnu temu. Džebhat an nusra, sirijska filijala Al Kaide, već desetak dana vodi ozbiljnu ofanzivu prema sirijskoj provinciji Latakija i u Idlibu, Hami i Damasku, a u Alepu je već stvorila kritičnu situaciju.

Pri tom, ne ginu samo sirijski i vojnici iranskog Korpusa revolucionarne garde, već i stotine civila.

Vojni predstavnik koji je učestvovao u konferenciji ministara odbrane izneo je da teroristi raznih grupa ne štede municiju, posebno artiljerijsku, što ukazuje na redovno snabdevanje.

Koriste potpisano primirje za pregrupisavanje. Na primer. U rejonu Tel Nsibina na severozapadu Alepa ruski obaveštajci uočili su koncentraciju oklopnih vozila koja je u kolini stigla iz Haretana.

– Pri tom, Amerikanci od 27. februara kada je potpisano primirje nisu ispunili obavezu da svoje štićenike iz takozvane umerene opozicije na terenu jasno izdvoje od Džebhat an nusre na koju se sporazum ne odnosi.

To i umerenoj opoziciji i Debhat an nusri daje mogućnost da nekažnjeno napadaju.

Rusi su sada spremni da nanose udare po grupama i položajima za koje smatraju da je potrebno ne čekajući da SAD ispune obećanje – rekao je vojni predstavnik ruske delegacije što mnogima ukazuje na povratak makar dela ruskih vazdušnih snaga koje su povučene iz Sirije u martu.

Rešene nesuglasice

Jedina neusglasica pojavila se pošto si Iranci želeli da sprovedu ofanzivu do šiitskih opkoljenih gradova Kafraja i Fua i deblokiraju ih. Rusi se nisu saglasili s tim, pošto u ovoj fazi rata ne žele da isprovociraju preterano zaoštravanje odnosa sa SAD.

Zbog ovog problema i nedostatka koordinacije trpele su sirijsko-iranske snage na jugu Alepa.

Prema bliskoistočnim izvorima Iranci su se na konferenciji saglasili sa stavom Moskve koja im je ukazala na rizik da pogoršaju odnose sa zapadom iako su im nedavno ukinute sankcije.

(Vestionline)

Share this post: