SPREMNI ZA RAT: Iranci oduševljeni sa S-300, traže od Rusa da kupe najopasnije ratne avione!

sirija hmejm baza rusija oruzje s 400 raketa sistem indija

Iran se oseća izuzetno sigurno sa novim S-300 vazdušnim sistemom i njegovim analogom Bavar 373 sistemom, a sada merka ruske Sukhoi avione, naveo je iranski ministar odbrane, Husein Degan.

„Mi pravimo naše sisteme koji će moći da osiguraju naš vazdušni prostor na tri nivoa.

Potrebno je da ojačamo naše vazdušne snage“, rekao je Degan za iransku novinsku agenciju Tasnim.

Iranci su najverovatnije inspirisani da kupe ruske ratne avione pošto su ih videli u akciji u Siriji.

Teheran može da bira među velikim brojem naprednih ruskih borbenih aviona i bombardera, uključujući Su-30, Su-34 i Su-35 avione.

Borbeni Su-30 avion, modifikovan sa ojačanim elektronskim kolom može da podnese elektromagnetni udar, pa čak i nuklearni udar, a čuven je i po svom aerodinamičkom dizajnu koji mu omogućava neverovatnu manevrabilnost.

Ovaj borbeni avion može da lansira krstareće projektile sa visine od 500 metara na visinu od 14.000 metara.

Su-34 je vrhunski bombarder razvijen još osamdesetih godina prošlog veka. On je primarno dizajniran za uništavanje raznih kopnenih i pomorskih meta.

On može da deluje sam ili u grupi i u bilo koje doba dana ili noći, nezavisno od vremenskih uslova.

Su-35 višenamenski borben i avion je jedan od najboljih lovaca ikada napravljenih.

On je neverovatno manevrabilan i predstavlja smrtonosnog neprijatelja za avione poput američkog F-15 ili francuskog Rafale aviona.

Konstantin Makijenko, zamenik direktora Centra za stratešku i tehnološku analizu u Moskvi, rekao je da se Teheran nada da će rešiti svoje probleme sa odbranom pomoću ruskih odbrambenih S-300 sistema pošto je duže vreme koristio svoje Bavar-373 sisteme.

Predsednik Vladimir Putin je u aprilu 2015. godine potpisao dekret kojim se ponovo odobrava slanje S-300 sistema Iranu pošto je to dugo bilo onemogućeno usled sankcija koje su ukinute nedavno pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

(Webtribune)

Share this post: