„Srbija je pobedila u Hagu, nisu Hrvati iz Bosne slučajno ostavljeni za kraj“: Zašto se u Hrvatskoj govori o „trijumfu Beograda?“

„Ovaj zadnji slučaj će svetskim medijima poslati kao zadnju poruku. Neki mladi novinari koji sada prate Tribunal rođeni su kada je taj rat započinjao i oni nemaju nikakav drugi referencijalni kadar. Tako ispada da je rat u BiH bio građanski rat“.

Deo javnosti u Hrvatskoj misli da nisu hrvatski zločini „slučajno ostavljeni za kraj“. Reč je o tome da se presude srpskim liderima iz Bosne tumače kao amnestija Srbije, odnosno da država Srbija nije „osuđena“ kao agresor, a ako bosanskim Hrvatima ostane kvalifikacija udruženog zločinačkog poduhvata (kojim je rukovodio Franjo Tuđman), postoji strah da će Hrvatska „ostati jedini agresor u Bosni“.

Splitska Slobodna Dalmacija objavila je intervju sa Nevenkom Tromp Vrkić, koja je 12 godina provela u Tužilaštvu u Hagu kao istražiteljka.

„Nije slučajno da je Tribunal ostavio upravo ovaj postupak da i formalno i simbolično zatvori svoja vrata nakon 24 godine.

Jer po nekoj političkoj logici, rat u BiH sada završava na nivou dve strane koje su delile teritoriju jedne države. Ovaj zadnji slučaj će svetskim medijima poslati kao zadnju poruku.

Neki mladi novinari koji sada prate Tribunal rođeni su kada je taj rat započinjao i oni nemaju nikakav drugi referencijalni kadar. Tako ispada da je rat u BiH bio građanski rat.

Jer bosanski Srbi su se, kao, borili za svoj opstanak.

Velikoj Srbiji kao ideologiji koja bi ujedinila sve Srbe u jedinstvenu post-jugoslavensku državu nije presuđeno niti u jednoj presudi optuženim bosanskim Srbima.

Međutim, u presudi Prliću i ostalima sve vrvi od reči Banovina i pokušaja restauracije takve države.

Istorijski to ne pije vodu, jer iako je Hrvatska i njene vojne snage prema Vens-Ovenovom planu bila uključena u rat za teritorije, od te famozne Banovine, ako je ikada i bila dogovorena i usuglašena, ama baš ništa nije ostalo.

Najbolji svedok tome bi bio general Rasim Delić, koji je zadnju godinu rata proveo boreći se s hrvatskim oružanim snagama protiv srpskih“, rekla je ona.

Na pitanje da li se plaši da će Hrvatska ostati jedini agresor u BiH, ona je rekla:

„Smatram da će Haški sud potvrditi postojanje udruženog poduhvata. Premda će to biti vrlo diskutabilna pravda, nama istoričarima će učiniti posao malo lakšim kad budemo pokušavali artikulisati politizovanje Haškog suda.

Uloga Hrvatske u ratu u BiH ne može se upoređivati sa ulogom Srbije i Republike Srpske iz nekoliko vrlo važnih i očitih razloga“, rekla je ona između ostalog, i dodala da je „Srbija jedina od početka shvatila da se Tribunalu treba pristupiti politički“.

(Mediji)

Share this post: