Srbija odbrojava poslednje tropske dane ove godine: Ovaj vikend će oduvati leto

Ilustracija

Sutra se u pojedinim krajevima očekuje i preko 40 milimetara kiše za 12 sati, a u Beogradu čak i grad.

Tropski toplo u Srbiji će biti još samo danas i sutra, dok će nedelja, kada će doći do zahlađenja, bukvalno oduvati leto. Tokom ovog meseca, biće još toplih i sunčanih dana, ali temperatura više neće prelaziti 35. podeok.

Kraj tropskim danima, označiće upravo ovaj vikend, kada nas prema prognozama meteorologa očekuju vremenske nepogode praćenje pljuskovima, grmljavinom, olujnim vetrom pa čak i gradom.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je najnovije upozorenje u kojem se precizira da se sutra u pojedinim krajevima očekuje i preko 40 milimetara kiše za 12 sati, kao i da se grad očekuje sutra i u Beogradu.

[adsenseyu5]

– Danas posle podne i uveče u zoni pljuskova sa grmljavinom očekuje se izolovana pojava sugradice ili grada.

Sutra 2. septembra, posle podne, uveče i noću ka nedelji u zapadnim, centralnim i severnim krajevima Srbije mestimično intenzivniji grmljavinski procesi uz obilne pljuskove, grad, jak i olujni vetar, a lokalno se očekuje i preko 40 mm kiše za 12 sati sa najvećom verovatnoćom na području od Srema, preko Bačke do severa Banata – navodi su u upozorenju RHMZ i dodaje:

–  Sutra se kasnije popodne, uveče i noću u pojedinim delovima Beograda mogući su intenzivniji grmljavinski procesi uz obilnije pljuskove, grad i jak vetar.

SUBOTA

Meteorolog kompanije „Veder tu ambrela“ Đorđe Đurić kaže za Telegraf.rs da ovog vikenda nastupa kraj tropskim temperturama.

[adsenseyu1]

On objašnjava da se danas posle podne i uveče lokalno očekuju pljuskovi sa grmljavinom, zatim da će sutra opet tokom dana biti tropski toplo a da dolaskom naoblačenja u večernjim satima stiže zahlađenje.

– U subotu će u toku jutra ponegde biti malo oblaka uz mogućnost slabe kiše. Tokom dana će u većini predela biti sunčano i tropski toplo.

Maksimalna temperatura biće 28 na severozapadu do 35 stepeni na jugoistoku Srbije. Ono što je je interesantno, Srbija će biti sutra u toplom sektoru đenovskog ciklona zbog čega i dolazi do priliva tog toplog vazduha sa severa Afrike. Međutim, tropski toplo biće još sutra.

Već poslepodne i u toku večeri u severnim i zapadnim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, a biće uslova i za obilnije pljuskove i grmljavinske nepogode – objašnjava Đurić za naš portal.

[adsenseyu1]

NEDELJA

Prema njegovim rečima, usled premeštanja đenovskog ciklona u nedelju će doći do jače promene vremena:

– Tokom jutra u severozapadnim a zatim i u ostalim krajevima očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, kada će doći i do osetnijeg pada temperature za desetak stepeni.

Maksimalna temperatura biće oko 20 stepeni na severozapadu, do 32 na istoku i jugoistoku gde će se vreme pogoršati tek krajem dana. Tačnije, na istoku i jugpistoku i u nedelju će veći deo dana biti sunčan i topao.

Đurić kaže da će ovaj vikend označiti kraj tropskim vrućinama, tačnije da će biti lepih dana ali ne i visokih temperatura od 35 i više stepeni.

– I u ponedeljak i utorak biće osetno prijatnije sa temperaturama od 2o do 25 stepeni – kaže on.

(Mediji)[adsenseyu2]

Share this post: