Srbija podiže zid na granici sa Makedonijom kako bi sprečila nekontrolisan ulazak izbeglica?!

Azilanti u Preševu

Srbija će podići zid na granici sa Makedonijom kako bi sprečila nekontrolisan ulazak izbeglica, ako EU bude to od nas tražila, kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Prema njegovim rečima EU će problem migranata rešavati tek u oktobru, “kada bi moglo sve da bude kasno”.

– Ne bi smo mi bili jedina zemlja koja se zidom štiti od priliva migranata, ali iz njihovog iskustva ne vidim da je to trajno rešenje.

Mi smo trenutno najorganizovanija država u okruženju, jer štitimo i domaće stanovništvo i te jadne ljude koji beže – kaže Vulin.

Vulin kaže da će Evropski savet konačnu odluku po pitanju migranata dati tek u oktobru i da će Srbija tek kada Brisel bude formulisao svoju politiku odrediti svoje korake.

Intervju

Ministar za rad i boračka pitanja tvrdi da Srbija neće podizati “grad za migrante”, jer ne želi da za njih pravi koncetracione logore.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić navodi da Srbija želi Evropu bez granica i da je politika Vlade Srbije „izgradnja mostova i spona, a ne zidova”.

Osim toga, takođe šef poslaničke grupe, ali demokrata, Borislav Stefanović, smatra da je predlog SNP motivisan „opasnim desničarskim idejama”, kao i da je problem migranata mnogo složeniji od podizanja ograda.

Direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević takođe ističe da zidovi „nikada neće zaustaviti migracije”, a upozorava i da je ideja sporna iz ugla međunarodnog prava.

(Informer, Blic, foto: Tanjug)

Share this post: