SRBIJO NA NOGE: Budimo složni i odužimo se HEROJIMA albanske golgote!

irinej-600x420

Akciju Kurira i Udruženja novinara Srbije (UNS) „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“ podržali su patrijarh srpski Irinej i druge brojne poznate ličnosti.

Na stotu godišnjicu stradanja srpske vojske, države i izbeglica, koje su preko vrleti Albanije do Krfa i dalje u konačnu pobedu predvodili stari kralj Petar Karađorđević i njegov sin, regent Aleksandar, krajnje je vreme da se odužimo svim tim herojima i završimo im mauzoleja na ostrvu Vidu izradom dve bronzane statue srpskih vojnika, koje treba da čuvaju kosti stradalnika i kazuju o žrtvi i podvigu Srba.

UNS, kao organizator, sakuplja sredstva, a Kurir je glavni medijski partner.

Patrijarh srpski Irinej svesrdno je podržao akciju za izradu statua srpskih ratnika.

– Podržavam i pozdravljam svaku akciju koja se bavi obeležavanjem našeg prisustva na ostrvima Vido i Krf. Podržavam sve što će pomoći da ne zaboravimo vreme stradanja i vreme u kojem su naša vojska i narod našli utočiste na tim bratskim ostrvima – rekao je patrijarh Irinej.

Projekat Kurira i UNS podržava i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom i on je ponosan na podvig svojih pradede i dede kralja Petra i potonjeg kralja Aleksandra i celog srpskog naroda.

– Imajući u vidu istorijsku važnost, ali i ulogu mojih predaka u Prvom svetskom ratu i prelasku preko Albanije, moja porodica i ja snažno podržavamo ovu inicijativu.

Moja supruga princeza Katarina i ja prijatno smo iznenađeni projektom Kurira i vašom svešću o značaju ove akcije za Srbiju i njenu istoriju.

Za nas ona nema samo istorijski nego i lični značaj i tokom kampanje ćete moći da računate na podršku porodice Karađorđević – rekao je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Sve javno
TRANSPARENTNO

Kurir će jednom nedeljno objavljivati sve donacije (ime donatora i iznos) na svom sajtu, kao i sve isplate, što će preuzimati sa sajta UNS, koji će, kao organizator projekta, redovno objavljivati sve uplate i isplate na www.uns.org.rs.

Sve sugestije i komentare možete poslati na imejl-adresu naše redakcije [email protected]

KAKO DONIRATI NOVAC

Računi za uplatu donacija otvoreni su u UniCredit banci,

i to dinarski 170-0030003646031-73

devizni RS35170003000364603076

Primalac:
Udruženje novinara Srbije
Resavska 28

Beograd

Svrha plaćanja: donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido

I ostareli vladar u koloni
KRALJ PORED LEŠEVA

Gredeći stalno napred, kralj Petar je manje gledao u stranu, u provaliju i uz put postradale. Od pogleda u provalije hvatale su ga vrtoglavice i nesvestice, a od pogleda na postradale sumor i groznica.

I tu ni doktorov kinin nije pomagao. Videći ili znajući da nadolazi stari kralj Petar, narod je uz put ili sklanjao ili zaklanjao leševe postradalih – napisao je Milovan Vitezović u knjizi „Čarape kralja Petra“, u kojoj opisuje povlačenje.

GOLGOTA U BROJKAMA

128.000 evra najmanje koštaće izrada i postavljanje statua, prema grubom predračunu Republičkog  zavoda za zaštitu spomenika kulture

5.000 junaka najmanje počiva na dnu Jonskog mora, u „plavoj grobnici“

243.000 ljudi stradalo je tokom povlačenja preko Albanije i na Krfu

(Kurir)

Share this post: