Srbin u rukama džihadista: Dalibora Savičića zarobili pripadnici islamske države na jugu Libije

dzihadisti sirija isil muslimani

Ministarstvo inostranih poslova Austrije potvrdilo je danas da je Savičić u rukama džihadista Islamiske države.

Među otetim radnicima jednog međunarodnog naftnog koncerna u Libiji, koje su nedavno oteli teroristi Islamske države, nalazi se i jedan državljanin Austrije, srpskog porekla Dalibor Savičić (39) iz Linca.

Njega i još osam zaposlenih u petak su oteli teroristi Islamske države, koji su napali naftno polje na jugu Libije. Ministarstvo inostranih poslova Austrije potvrdilo je danas da je Savičić u rukama džihadista Islamiske države.

„Sada imamo sigurne informacije da je grupa stranaca, koja se nalazila na naftnom polju al-Gani, kada su ga napali 6. marta teroristi Islamske države, u rukama terorista“, navodi se u saopštenju.

„U vreme, kada je grupa sa više vozila napustila naftno polje u pravcu severa, pripadnici ove grupe su bili nepovređeni“, navodi Ministarstvo, dodajući da trenutno nema informacija o mestu boravka otetih.

U napadu Islamske države na naftno polje ubijeno je 11 pripadnika obezbeđenja, a Savičić i drugi stranci su oteti. U međuvremenu je jasno da su napadači pripadnici grupe koja je pre par nedelja odsekla glavu 21 Koptu. Zbog ove činjenice su očekivanja u Kriznom štabu, koji je uspostavjen u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije, kojim rukovodi generalni sekretar Mihael Linhart, veoma mala.

„U kontaktu smo sa svim pogođenim državama i libijskim vlastima“, kazao je on.

Prema proceni austrijskog ministarstva, u Libiji se trenutno nalazi 20 do 30 Austrijanaca, koji rade u naftnim kompanijama i firmama za obezbeđivanje.

U slučaju otmice Savičića za sada, kako je navedeno, nema zahteva za otkupom.Inače Savičić je bio podoficir austrijske vojske i bio je pripadnik mirovne misije UN na prostoru bivše Jugoslavije. Kasnije je prešao u malteško-austrijsko preduzeće „Vaos“ kao menadžer naftnog polja, gde je za njega radilo 116 radnika iz 13 nacija.

(Tanjug)

Share this post: