Šta to Severnu Koreju čini toliko različitom od ostatka sveta!?

vojska severna koreja zena

Severna Koreja je bez mnogo sumnje teško mesto za život. Prema procenama UN-a u ovoj državi se nalazi oko 120.000 političkih zatvorenika u koncentracionim kampovima, gde su izgladnjivani, prebijani, silovani i potlačeni.

Produženo gladovanje je za posledicu imalo hiljade smrtnih slučajeva tokom 1990-tih godina, a nestašica hrane je i dalje veliki problem. Građanska prava su potpuno stran koncept, kao i demokratija.

Ali ipak, za 24 miliona ljudi koji žive u Severnoj Koreji i dalje je moguće da pronađu pojedine trenutke sreće, uprkos svemu što ih okružuje.

Francuski fotograf Erik Laforž je posetio Severnu Koreju šest puta u periodu od 2008. do 2012. godine i napravio je izuzetno veliki broj fotografija na kojima je dokumentovao svakodnevni život prosečnog građanina ove zemlje.

NK News — nezavisni list baziran u Seulu koji pokriva sve što je u vezi sa Severnom Korejom — odabrao je neke od najboljih fotografija iz Laforževog portfolija ne bi li napravili kalendar za 2015. godinu od čije prodaje se finansira novinarski sajt koji istražuje aktivnosti Kim Jongovog režima.

NK News urednik Čed O’Kerol je podelio Laforžovu kolekciju severnokorejskih fotografija sa nama, objašnjavajući da fotografije, od kojih mnoge predstavljaju svakodnevne trenutke koje veoma zatvorena vlada u nekim drugim okolnostima nikada ne bi dozvolila svetu da ih vidi, „kontrast koji je taman takav da ispolira zvaničnu propagandu.“

Laforž — koji je tekođe dokumentovao život u Iranu, Mjanmaru, Eritreji, Siriji i drugim represivnim režimima — proputovao je Severnu Koreju kao turista i to preko turističke kompanije iz Kine.

O’Kerol kaže da je Severna Koreja obično ima veoma strogu politiku kada su u pitanju profesionalni fotoreporteri, ali Laforž je uspeo da se provuče ispod radara sve do 2012. godine kada su zvaničnici zabranili Francuzu da se vrati u Koreju.

severna koreja zabavni park vojska

„Bez obzira na to što se vraćao iz godine u godinu i pravio na desetine hiljada fotografija, delovalo je kao da severnokorejski domaćini jednostavno mislili da njegove posete nisu motivisane ničim drugim do željom da se oslika njihov ‘socijalistički raj'“, kaže O’Kerol.

„Ali opet, bez obzira na njegove fotografije, on ipak misli da je njegov komentar protiv pro severnokorejskegrupe bilo ono zbog čega mu je na kraju zabranjen pristup.“

Profesionalnim fotografima je sada potrebna specijalna dozvola pre nego što mogu da posete Severnu Koreju, ali Laforžove fotografije — čija je velika kolekcija takođe dostupna na Flickru — ostaje, nudeći retke i nefiltrirane poglede na svakidnevni život u ovoj izolovanoj zemlji.

(VICE)

Share this post: