STRAH ZAVLADAO ITALIJOM: Seizmolozi najavljuju katastrofalan „domino efekat“ novih zemljotresa!(VIDEO)

Predviđanje

Zemljotresi koji su uzdrmali centralnu Italiju u protekla dva meseca mogli bi i da se nastave s katastrofalnim „domino efektom“ u kojem jedan snažan zemljotres vodi ka drugom duž raseda središnjih Apenina, upozorio je danas italijanski seizmolog Ðanluka Valensize, prenosi Rojters.

Valensize, seizmolog u italijanskom Nacionalnom institutu za geofiziku i vulkanologiju, rekao je britanskoj agenciji da postoji „geodinamička veza“ između pogubnog zemljotresa koji se dogodio u avgustu i svih onih koji su usledili.

– Ovaj proces se može nastaviti unedogled, pri čemu jedan veliki zemljotres slabi sestrinski rased u domino procesu koji može da obuhvati stotine kilometara, u načelu- objašnjava Valensize.

 
On je uveren da će posle današnjeg zemljotresa biti naknadnih potresa „najmanje par nedelja“, ali napominje da se ne može reći da li će biti još velikih zemljotresa.
Apeninske planine, koje se pružaju od regiona Ligurija na severozapadu do južnog ostrva Sicilija, pune su raseda u zemljinoj kori, od kojih je svaki u proseku dugačak 10 do 20 kilometara, navodi britanska agencija.
Današnji zemljotres nije odneo nijedan život, koliko je za sada poznato, ali je najsnažniji koji je od 1980. godine pogodio Italiju, jednu od seizmički najaktivnijih zemalja u svetu.

(Tanjug)

Share this post: