SUZA ZA SUZOM: Dirljivo oproštajno pismo dečaka iz predstave Petar Pan upućeno Mandi!

Milorad Mandić Manda

Milorad Mandić Manda

Legendarni glumac Milorad Mandić Manda iznenada je preminuo na sceni pozorišta Vuk Karadžić tokom izvođenja predstave “Petar Pan”, od posledica srčanog udara.

Vest o njegovoj smrti duboko je potresla javnost, a mnogobrojne kolege, prijatelji, kao i poštovaoci njegovog lika i dela s tugom i nevericom opraštaju se od voljenog glumca.

Prepoznatljiv po humoru, Manda je bio glumac koji je obeležio detinjstvo velikog broja generacija.
Koliko je bio omiljen među najmlađima dokazuje oproštajno pismo dečaka, Nikole Ristića koji je imao tu čast da deli scenu sa slavnim glumcem, upravo u njegovoj poslednjoj predstavi “Petar Pan”:
– Milorad Mandić Manda je, posle Nenada Nenadovića, čovek koji me je najviše naučio o glumi. Naš veliki glumac, voljen od strane kolega i publike podjednako, i pre svega veliki čovek, danas je pao na sceni pozorišta Vuk Karadžić.
Moja prva glumačka, i pozorišna uloga, bila je u predstavi Petar Pan. On je bio Kapetan Kuka, a ja sam bio i ostao balavac i izgubljeni dečak van koliko i na sceni.
Prva pomisao na njega kada sam ga video bila je ”Koliki čovek”. Ogroman, gromkog glasa i pun ljubavi prema svojima. Možda van scene nije bio pirat, ali je opis isti.
Mando, uz tebe sam prvi put stao na daske, bio sam dečak. Danas sam, nažalost, stao poslednji put, kao mladić. Žao mi je što neću moći da stanem i kao odrastao.
Smrt nije lepa stvar.
Kažu da je san svakog glumca da umre na sceni. Ne znam da li je to tačno, i ne želim da znam. Samo znam da mi je mnogo je*eno teško dok ovo pišem.
Hvala ti na svim predstavama, serijama i filmovima. Hvala ti što si bio deo mog odrastanja. Hvala ti na Petru Panu, tu priču nikada neću zaboraviti.
Stvarno ne želim da odrastem, barem ne ovako. Hoću da zauvek budem dečak, da se ništa ne promeni. Neka ti je večna slava. Pamtiću te, i to nisu samo reči.
Mando, hvala ti na svemu. Jedan stub srpskog glumišta je pao, i jedan dobar čovek zajedno sa njim. Ne znam koliku težinu mi mladi imamo u odnosu na starije kolege u ovome, ali bol je, potvrđujem, jednak. Strašno, i stvarno mnogo boli – glasi Nikolino pismo.
Komemoracija povodom smrti Milorada Mandića Mande biće održana u subotu u 11 časova u “Narodnom pozorištu”, dok će slavni glumac biti sahranjen istog dana u 13.30 u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.
Počast velikom glumcu kolege će odati dan ranije, na komemoraciji u njegovom matičnom pozorištu, dok će na dan sahrane komemoracija biti održana i u Skupštini grada Beograda.
Milorad Mandić Manda rođen je 3. maja 1961. godine. Srpski glumac i voditelj u 21. godini postao je član beogradskog amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija, a šest godina kasnije diplomirao je glumu na “Fakultetu dramskih umetnosti” uklasi profesora Vladimira Jeftovića.
Nakon diplomiranja postao je član beogradskog dečijeg pozorišta “Boško Buha”.

Share this post: