Sve više stanova odlazi na doboš zbog neplaćenih komunalnih računa

stanovi zgrade

Prema podacima Komore izvršitelja Srbije, čak četvrtina dužnika imovinom vraća nagomilane dugove. Nekretnine Somboraca, koji nisu redovno plaćali centralno grejanje, već ponuđene kupcima.

Čak četvrtina dužnika svoje nagomilane dugove za komunalne i druge usluge plaća svojom imovinom, pre svega automobilima i stanovima. Naravno, ne svojom voljom, već kroz prinudnu naplatu koju obavljaju izvršitelji. Jedan od primera je i Sombor, gde svaki drugi korisnik gradskog grejanja ne plaća redovno svoj dug Energani, dok svaki četvrti ima nagomilane račune i po više godina.

Svi oni mogu da očekuju da im uskoro na vrata zakucaju izvršitelji. Situacija je tako teška da pojedini dužnici i sami prodaju stanove da bi namirili obaveze, a Energana je već započela proces prinudne naplate kroz oduzimanje i prodaju stanova višegodišnjih dužnika. Za dve nekretnine već se traže kupci, a na spisku je još 39 stanova. Ovaj grad je samo jedan u nizu onih čija javna komunalna preduzeća pokušavaju da prinudno naplate svoje usluge.

Najteže je kada dužnik ostane bez krova nad glavom. Međutim, i te kako boli i kada izvršitelji blokiraju ionako male plate i penzije, zarad namirenja zaostalih dugovanja, najčešće komunalnim preduzećima. Podaci Komore izvršitelja pokazuju da se, u najvećem broju slučajeva, i to oko 40 odsto, izvršitelji naplaćuju kroz blokadu zarada. Odmah potom, sa 20 odsto, sledi namirenje od penzija. U oba ova slučaja, izvršitelj može da blokira do dve trećine primanja ostavljajući dužniku egzistencijalni minimum, koji najčešće nije dovoljan za puko preživljavanje. Samo u slučaju minimalca ili najniže penzije, može da se stavi blokada na maksimum polovinu primanja.

Najbolje prolaze preduzetnici i vlasnici firmi kojih je u ovim procentima najmanje – u svega 15 odsto predmeta izvršitelji stavljaju zabrane na prihode po tekućim računima preduzeća.

Kada je reč o imovini, iako su najčešće na udaru izvršitelja automobili i nekretnine, za prinudnu naplatu mogu da budu zaplenjeni i televizori, razni elektronski uređaju, kompjuteri… I nameštaj čak spada u ovu kategoriju, iako ne sav. Naime, zakonodavac je propisao da izvršitelj ne sme od dužnika da oduzme krevet, sto, stolice i ono što je neophodno za život. Takođe, mora da mu ostavi i posteljinu, posuđe, odeću, obuću, kao i šporet, frižider i peć za grejanje, kao i hranu i ogrev za potrebe izvršnog dužnika i članova njegovog domaćinstva za tri meseca.

Iako je zabeležen slučaj u Rusiji, gde su državni uterivači jednom građaninu zaplenili i pedigriranu mačku, zbog komunalnog duga od 200 dolara, u Srbiji bi ovaj kućni ljubimac mnogo bolje prošao. Naime, zakon izričito štiti pse, mačke i sve ostale kućne ljubimce od prinudne naplate.

Izvršitelji ne smeju od dužnika da zaplene ni ordenje, medalje, ratne spomenice i druga odlikovanja i priznanja koja je primio. Zatim, lična pisma, rukopise, kao ni porodične fotografije. Ukoliko je dužnik invalid, izvršitelj ne sme da se naplaćuje kroz zaplenu pomagala koja su mu neophodna za život.

(Novosti)

Share this post: