Svetislav Pešić o psihologiji poraza: „Kad izgubiš od Amerikanaca žal brzo prođe, kad izgubiš od Slovenaca staneš i zamisliš se“

foto: profimedia

„Ni Srebro nije da se ne proslavi. Srbija će ponovo jurišati na zlato na prvom sledećem velikom takmičenju. Za Sloveniju nisam siguran da će tako biti“.

Kada je naša reprezentacija poslednji put osvojila evropsko zlato, na klupi je sedeo Svetislav Pešić. Bilo je to neko drugo vreme, i druga generacija košarkaša koja se još naslanjala na staru jugoslovensku školu košarke.

Ova nova generacija košarkaša vraća „staru slavu“. Zato Pešić poručuje da „srebro treba slaviti, a ne analizirati“.

On je u razgovoru za Blic rekao da je zbog naše reprezentacije finale gledao sa puno emocija i sa velikim očekivanjima. Iako je trener, ovu utakmicu je gledao kao navijač.

I dodao je da su realnost i komentari nešto što trener treba da sačuva za sebe. „Naravno da kad stigneš do finala i kad ne pobediš niko ne može da bude srećan zbog toga.

Postoji doza razočarenja i tuge, ko god da nam je protivnik. Makar to bili i Amerikanci. Međutim, s obzirom na kvalitet drim tima, brzo prođe žal za zlatom.

Ali kada izgubiš od Slovenije, staneš i zamisliš se: ‘Čekaj, bez obzira na respekt i na visok nivo njihove igre, imali smo šansu ali je nismo iskoristili'“, rekao je. Pešić kaže da je pre početka prvenstva Srbija imala mnogo više argumenata za zlato“.

Mislim da nažalost nismo iskoristili našu prednost ispod koša kao protiv Rusa u polufinalu. Naravno, kada izgubiš od ekipe koja je neporažena na šampionatu i koja je dominirala, znači da vrede“, rekao je Pešić i poslao čestitke Slovencima koji su „odigrali izvanredan turnir, bez i najmanje greške.

Znam da se već sada svi bavimo analizama, ali ni srebro nije da se ne proslavi“, rekao je Pešić.

On je rekao i da su, nažalost, kod nas takve navike stvorene u prošlosti.“Ne daj bože da se osvoji bronza. Svi to odmah shvataju kao neuspeh“, kaže Pešić.

„Španci su od svog trećeg mesta u Istanbulu napravili uspehm a mi se i dalje bavimo analizama“.Pešić je u ovom razgovoru rekao i da će Srbija ponovo jurišati na zlato na prvom sledećem velikom takmičenju.“

Za Sloveniju nisam siguran da će tako biti“, rekao je Pešić.

(Nedeljnik)

Share this post: