Svetska atletika u šoku: Na stotine šampiona i osvajača medalja dopingovano!

Ilustracija

Svet sporta mogao bi ovih dana da pretrpi najjači udarac otkako se ljudi organizovano nadmeću u fizičkim aktivnostima, a udarac stiže upravo iz „kraljice sportova“, atletike.

Prema nalazima velikog testiranja, 12.000 uzoraka krvi i to uzetih od oko 5.000 atletičara u periodu od 2001. do 2012. godine, koji je obavila Svetska anti-doping agencija a do kog su došli britanski „Sandej tajms“ i nemačka TV kuća ARD/VRD, došlo se do zaključka da je postojalo „neverovatno rašireno varanje“ od strane sportista i to na najvećim takmičenja.

Ovi podaci su u posedu pomenutih medija došli zahvaljujući jednoj osobi, „uzbunjivaču“ koji nije želeo/želela da više ćuti o saznanjima o spornim rezultatima testiranja.

Potom su britanski i nemački novinari dali naučnicma, Robinu Parisotu i Majklu Ešendenu, da pregledaju te rezultate i – njihove ocene su šokantne:

  • Trećina medalja (146, od kojih su 55 bile zlatne) u nadmetanjima koje zahtevaju izdržljivost (duge trke, ali ne i samo ta atletska nadmetanja) na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima od 2001. do 2012. osvojeno je od strane sportista čiji su testovi dali sumnjive rezultate. Nikome od njih medalja nije oduzeta, radi se o zasad neotkrivenim slučajevima
  • Više od 800 takmičara, dakle svaki sedmi testirani, imao je u krvi nešto što su pomenuti stručnjaci ocenili kao „veoma nalik dopingu ili, u krajnjem slučaju, abnormalno“
  • Jedan vrhunski britanski altetičar nalazi se među sedam sumnjivih britanskih rezultata ovog ispitivanja
  • Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. deset medalja osvojili su atletičari/atletičarke sa sumnjivim rezultatima testova
  • Postojala su finala u kojima su sve tri osobe koje su završile na podijumu – imale sumnjive rezultate doping testova
  • Čak 80% medalja za Rusiju u pomenutom periodu osvojili su, navode pomenuti mediji, „takmičari su sumnjivim rezultatima“, dok se broj navodi samo kod Kenijaca – bilo je 18 takvih atletičara iz te afričke države
  • Jusein Bolt, najbrži sprinter današnjice, nije imao sumnjive rezultate testiranja
  •  I, konačno, među zaključcima: Atletičari sve više koriste transfuziju krvu i mikro-doze EPO-a (eritropoietina, koji je glikoproteinski hormon) kako bi povećali brojnost crvenih krvnih zrnaca, time povećali i kapacitet za kiseonik.

„Nikada nisam video tako uznemirujući a nenormalni skup rezultata testiranja krvi. Izgleda da se mnogo, baš mnogo atletičara dopingovalo nekažnjeno, a uznemiravajuće je što je Međunarodna atletska federacija (IAAF) nemo sedela i dozvolila da se ovo dogodi“, rekao je Parisoto, dok je Ešenden dodao da su „atletičari sada u istoj, đavolskoj poziciji, u kojoj je biciklizam bio kada je Lens Armstrong njime vladao, dopingovan„.

(Blic)

Share this post: