Tači: Primajte nas u EU ili će Rusija zavladati Balkanom!

hasim-taci02

Kosovo se nada da će se pridružiti Evropskoj uniji, a bivši lider terorističke Oslobodilačke vojske Kosova a sada kandidat za predsednika samoproglašenog Kosova Hašim Tači smatra da bi odlaganje njegove intergacije u evropski blok “otvorilo više prostora” Rusiji da širi svoj uticaj na Balkanu.

Tači smatra i da bi izostanak evrointegracija samoproglašenog Kosova ostavio prostora i islamskom fundamentalizmu i nacionalizmu da deluje u regionu.

On se u intervjuu francuskoj novinskoj agenciji požalio da je dok je bio premijer Kosova 2014, navodno primio pretnje smrću od lidera ekstremističke organizacije Islamska država Abu Bakara el Bagdadija zbog njegovog, navodnog, protivljenja ovoj ekstremističkoj organizaciji.

Nezadovoljni vođa Islamske države

AFP podseća da je jedan od prištinskih portala, ne navodeći međutim koji, objavio početkom nedelje detalje tog pisma u kojem navodno El Bagdadi poziva Tačija da odustane od usklađivanja kosovske politike sa Zapadom ili će se u protivnom suočiti sa “velikom osvetom”.

– Dobijao sam pretnje smrću od (nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana) Miloševića i sada od Islamske države…

Sa istim saveznicima, uz čiju pomoć sam dobio bitku sa Miloševićem, pobediću i u bici sa Islamskom državom – izjavio je Tači na marginama regionalne bezbednosne konferencije u Prištini.

Političar – kriminalac

Tači je postao političar pošto je završio sa koordiniranjem vojnim operacijama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). U izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine je navedeno da je predvodio mrežu organizovanog kriminala na Kosovu tokom i posle rata i bio umešan u likvidacije i trgovinu drogom i ljudskim organima, što on snažno negira.

Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK treba da počne sa radom do kraja godine u Hagu, naveo je AFP.

Tači se kandiduje za predsednika Kosova kako bi izbegao da mu se sudi za zločine počinjene nad Srbima na Kosovu.

AFP navodi da se oko 300 građana Kosova, od ukupno 1,8 miliona, pridružilo džihadistima Islamske države u Iraku i Siriji tokom poslednjih godina, što je najveći procenat građana angažovanih u toj terorističkoj organizaciji u odnosu na ukupan broj stanovnika u bilo kojoj evropskoj državi.

(Vestionline)

Share this post: