TEMPERATURA NA IVICI EKSPLOZIJE: Opozicioni klanovi protiv Srba i vlasti na Kosovu

pozar molotovljev koktel eksplozija vatra priština kosovo

Osmu godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti, takozvana država Kosovo dočekuje u atmosferi koja preti da izazove nerede i nasilje.

Pristalice opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje okupiće se u Prištini kako bi izrazile protest zbog namere prištinskih vlasti da omoguće formiranje Zajednice srpskih opština na severu KiM, kao i zbog demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Tenzije u južnoj srpskoj pokrajini su porasle proteklih dana, policija je uhapsila nekoliko funkcionera Samoopredeljenja, a taj radikalni pokret je potom saopštio da se snage bezbednosti ponašaju fašistički.

Predsednik Samoopredeljenja Visar Imeri ocenio je da je „medijsko krilo kosovske policije počelo sa fašističkim pretnjama i hapšenjima“.

„Dva dana pred najveći protest u našoj istoriji, izlazeći iz jedne televizijske emisije, bez ikakvog objašnjenja se hapsi portparol Samoopredeljenja“, kazao je Imeri.

Kako je ocenio, „ova vlada policajaca i policija vlade žele ćutnju, dok istovremeno prete i hapse da bi zaplašili“.

„Kleveću nas jer ne žele da se otkrije istina o njima. Plašljivci su, kriminalci. Neće nas zaustaviti, jer smo uz pravdu“, rekao je predsednik Samoopredeljenja.

Policija je prethodno upozorila da bi na protestu opozicije zakazanom za 17. februar u Prištini moglo da dođe do nasilja i ugrožavanja bezbednosti.

„Na osnovu protesta koji su održani u prošlosti i procene situacije, Policija Kosova poseduje informaciju koja ukazuje da bi tokom protesta neki pojedinci mogli upotrebiti oružje koje može izazvati nasilje i ugroziti bezbednost građana i pripadnika policije“, ističe se u saopštenju.

Policija je precizirala da bi to mogli biti razne vrste tvrdih predmeta, molotovljevi kokteli, „ne isključujući ni vatreno oružje“.

U saopštenju se, takođe, pozivaju građani da budu oprezni i uzdrže se od nasilja, jer bi to moglo dovesti do negativnih posledica po same učesnike protesta, kao i po policajce zadužene za red i javnu bezbednost.

Kosovska policija napominje da građana imaju pravo na javna okupljanja, slobodu govora, proteste i manifestacije u skladu sa ustavom i vladavinom prava.

Istovremeno, kako se ističe, policija će učiniti sve da bi se očuvao javni red i mir, osigurala bezbednost tokom protesta i omogućilo slobodno kretanje svih građana.

(B92)

Share this post: