Teroristi pod kontraofanzivom: Irak sarađuje sa Rusijom, Iranom i Sirijom protiv IS

rusija vojska

Irak povećava saradnju sa Rusijom, Iranom i Sirijom protiv Islamske države (IS) i u tom smislu će intenzivirati obaveštajnu koordinaciju s njima, izjavio je danas portparol iračke vlade.

Između četiri zemlje će se formirati komitet za koordinaciju u kojem će biti predstavnici svake od njih. To će biti telo za ramenu i analizu obaveštajnih informacija i praćenje kretanja džihadista, objasnio je portparol iračkog premijera Saad al-Haditi za AFP.

Dogovor o saradnji postignut je usled „povećane zabrinutosti zvanične Moskve zbog učešća hiljada terorista iz Rusije u krivičnim delima na strani IS“, saopštila je sinoć komanda za zajedničke operacije iračke vojske, a preneo Rojters.

Ta saradnja bi mogla da obezbedi Rusiji više uticaja na Bliskom Istoku, ocenjuje britanska agencija, podsećajući da je ta zemlja poslednjih nedelja povećala svoje vojno prisustvo u Siriji, dok istovremeno vrši pritisak da zvanični Damask bude uključen u međunarodne napore u borbi protiv IS, čemu se Vašington protivi.

Irački zvaničnici su prethodno u petak negirali izveštaje da su ruski, sirijski i iranski vojni komandanti u Bagdadu osnovali jedinicu za saradnju, koja treba da sarađuje sa šiitskim snagama, najvažnijim učesnicima u borbi Iraka protiv radikalnih sunitskih militanata iz redova IS.

Irački ministar spoljnih poslova Ibrahim al-Džafari je u Njujorku u petak izjavio da njegova zemlja nije angažovala ruske vojne savetnike za pomoć iračkim snagama, ali je pozvao koaliciju na čelu sa SAD da bombarduje više ciljeva IS u Iraku.

(Tanjug)

Share this post: