Terorizam: Eksplozije i pucnjava u centru Istanbula! – VIDEO

Ilustracija

Nedaleko od ulaza u palatu Dolmabahče, jedno od najvećih turističkih atrakcija i doma poslednjih šest sultana Otomanskog carstva, jutros je odjeknula eksplozija, nakon koje su se čuli pucnji.

Policija je na licu mesta, i ispituje uzroke ovog incidenta. Postoje sumnje da se radi o terorističkom napadu, a policija je privela dva naoružana muškarca u blizini palate, koji se trenutno nalaze na ispitivanju.

Nedaleko od mesta eksplozije nalazi se i kancelarija premijera Ahmeta Davutoglua.

Putevi su blokirani, a na lice mesta uputila su se ambulatna kola, iako prvi izveštaji navode da povređenih nema, prenosi turski „Hurijet“.

Policija je otvorila vatru na dvojicu naoružanih muškaraca, koji su se dali u beg, ali su ubrzo uhvaćeni u blizini konzulata Nemačke.

Turska novinska agencija je navela da su meta napadača, koji su imali automatsko oružje, bili policajci raspoređeni na ulazu u palatu.

Ambulantna kola su poslata na područje oko palate, nakon izveštaja o pucnjavi, objavio je dnevnik „Hurijet“ na svom veb sajtu.

Policija je zatvorila okolne puteve, preneo je Rojters.

Neki lokalni mediji su izvestili da se dogodila i eksplozija, ali o tome nema nezavisne potvrde.

Premijer Ahmet Davutoglu je bio u prestonici Ankari u trenutku kada su se pojavile informacije o napadu i nije prekinuo svoj govor koji je emitovan uživo na državnoj televiziji.

Turska je u stanju pojačane pripravnosti od kako je prošlog meseca pokrenula „sinhronizovan rat protiv terora“, koji obuhvata vazudušne udare na položaje Islamske države u Siriji i kurdskih pobunjenika na severu Iraka.

Ova država se suočava i sa pretnjom levičarskih ekstremista iz organizacije Revolucionarni narodni oslobodilački front (DHKP-C), koji su početkom avgusta preuzeli odgovornost za napad na američki konzulat u Istanbulu u kome su dve žene pucale na zgradu konzulata.

Jedna od žena napadača ranjena je u razmeni vatre, ali drugih povređenih nije bilo.

(Blic)

Share this post: