The National Interest: Ratna flota SAD nema čime da presretne i obori rusku raketu „Kalibar”

raketa kalibar rusija interkontinentalni projektil podmornica

Ozbiljni američki list otkriva i precizira: „U ratnoj floti SAD nema ni jednog broda koji je u stanju da protivnika napadne sa udaljenosti većoj od 112 kilometara, što je domet „Harpuna” koji je najbolji među njima”.

Jasno je na šta The National Interest ovim ukazuje: ruski „Kalibar” ima domet do 1.500 kilometara, što su potvrdila raketiranja Kaspijske flotile objekata Islamske države u Siriji.

Vojni brodovi Rusije i Kine počeli su da budu ozbiljna opasnost za ratnu mornaricu SAD – objavio je The National Interest.

Pritom je upozorio: „Našoj floti je potrebna modernizacija protivbrodskih raketa da bi mogla da parira mogućim pretnjama”.

Američki list ukazuje da su ruski, kineski i indijski brodovi opremljeni nadzvučnim protivbrodskim krstarećim raketama velikog dometa. Posebnu pažnju svojim čitaocima skreće na rusku krstareću raketu „Kalibr”“ 3M-54T za koju tvrdi da bi je američka flota „veoma teško presrela i neutralisala”.

razarac rusija brod raketa krstareca kalibar

The National Interest čak otkriva i precizira: „U ratnoj floti SAD nema ni jednog broda koji je u stanju da protivnika napadne sa udaljenosti većoj od 112 kilometara, što je domet „Harpuna” koji je najbolji među njima”.

Jasno je na šta The National Interest ukazuje: ruski „Kalibar” ima domet do 1.500 kilometara, što su potvrdila raketiranja Kaspijske flotile objekata Islamske države u Siriji.

Ovo je listu potvrdio i bivši oficijelni predstavnik Ratne mornarice SAD Bajron Mak Gret. On rešenje vidi u proizvodnji novih i moćnijih raketa i u prilagođavanju brodovima krstareće rakete „Tomahavk”.

Gret istovremeno upozorava da ruski i kineski brodovi mogu biti naoružani PVO sistemima sposobnim da obaraju američke rakete.

„Zato je – upozorava Gret – jedino rešenje u proizvodnji protivbrodskih raketa nove generacije, a za to je potrebno – vreme.

(Fakti)

Share this post: