TRIPUT ČITAJ JEDNOM KLIKNI: Kako su mi uzeli 100 evra na netu, a nisam ni znao!?

posao kompjuter lap top

Onlajn plaćanje je postala svakodnevica, ali šta raditi u situaciji kada s vašeg računa nestane 100 evra, a vi ne znate ni kako, ni zašto?

Istraživali smo da li postoji mogućnost da vartite novac i kome treba da se obratite u tom slučaju.

Jedan sasvim običan ulazak na servis za onlajn plaćanje delio me je od saznanja da je 100 evra s mog računa otišlo na meni nepoznatu adresu.

Prvo sam uzaludno rifrešivao stranu u nadi da je u pitanju greška, ali nije bila. Novac je otišao na godišnju pretplatu za sajt koji mi omogućava tajnu internet pretragu.

Nije loša usluga, ali mi je potpuno nepotrebna. Srećom, pronalazim način da poništim uplatu i već igram pobednički ples.

Za svaki slučaj šaljem mejl i kompaniji i Pejpalu u kome im stavljam do znanja da ne želim prokletu uslugu i da hoću da mi vrate pare.

Međutim, umesto novca na računu, sačekao me je mejl. Pejpal kaže da nije pronašao ništa nelegalno i da pišem kompanije.

Pošto mi kompanija ništa nije odgovorila, šaljem ponovo mejl u kojem objašnjavam da možda ja jesam izvršio tu uplatu, ali da ne želim tu uslugu.

Bila je to duga prepiska. Bio sam i siromašni student i uticajan novinar, ali je njih očigledno ne moguće raznažiti ili zaplašiti.

Nakon nekoliko dana ulazim na mejl, kojim se koristim za igrice i tamo zateknem poruke od kompanije koja mi je uzela 100 evra.

Obaveštavaju me o tome da sam uspešno kreirao nalog i prikazuju mi silne akcije. Shvatam da sam se u nekom trenutku ulogovao na njihov sajt, ali ne znam šta mi je tačno trebalo na njemu.

Takođe ne znam na koji način je on došao do mojih podataka, jer kad treba da popunjavam silna polja ja odustanem. Pošto sam bio prijavljen na Pejpal, sajt je verovatno sam povukao potrebne informacije, a ja samo stisnuo OK.

To je značilo i da pristajem da mi nakon isteka probne verzije od 10 dana, uzmu novac za godišnju pretplatu, ako se u međuvremenu ne odjavim.

Zovem Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača da pitam za pomoć, a on mi odgovara isto što i Pejpal.

(24Sata.rs)

Share this post: