Tunel smrti usred Evrope

Iskustvo bliske smrti

Podzemna veza između Francuske i Britanije odnela i devetu žrtvu od početka juna. Samo ove godine sprečen ulazak više od 37.000 migranata na Ostrvo.

TALASI migranata zapljuskuju tunel ispod Lamanša, podzemnu vezu između Francuske i Engleske, a u poslednjem, koji je nosio više od tri hiljade izbeglica iz Afrike i sa Bliskog istoka, jedan čovek je izgubio život. U pitanju je Sudanac, star oko 30 godina, koga je udario kamion. Broj poginulih migranata, od početka juna do danas, popeo se na devet.

Uoči vikenda, jednu ženu (23) koja je pobegla iz Eritreje, pregazio je automobil na prilazu Evrotunelu. Pre toga, na britanskom kraju tunela, u Folkestonu, nađeno je telo mladog izbeglice. Policija je saopštila da je pao sa krova voza na kome se, sa stotinama očajnika, vozio ka Velikoj Britaniji.

Evrotunel je, samo ove godine, sprečio ulazak više od 37.000 migranata na Ostrvo, saopštila je istoimena kompanija. Tokom prethodnih noći, najpre 2.000, a zatim još 1.500 migranata pokušalo je u francuskom gradu Kaleu da uđe u tunel, u očajničkom pokušaju da se domognu Britanije.

 

Kompanija „Evrotunel“ je izložena sve većem pritisku da dokaže da može uspešno da obezbeđuje ovaj podzemni prolaz. Najveći deo migranata koje vlasti uhvate biva pušten. Imigranti borave u kampovima za izbeglice na severu Francuske, koji mogu da prime po 3.000 ljudi.

Bezbednost u luci Kale je sredinom juna pooštrena, što je navelo migrante da promene strategiju. Dok su ranije pokušavali da se krišom ukrcaju u kamione koji na trajektima prelaze Lamanš, sada nastoje da do Britanije dođu putem koji vodi ispod kanala Lamanš.

– Ovaj događaj veoma nas brine. Sarađujemo blisko sa francuskim vlastima kako bismo pomogli u rešavanju migrantske krize u Kaleu – rekao je britanski premijer Dejvid Kameron.

Ilustracija

Prema podacima s početka godine, tokom deset prošlogodišnjih meseci, zabeleženo je 30.000 pokušaja prelaza.

DETEKTORI ZA ILEGALCE

Jedna britanska kompanija počela je da prodaje detektore, osmišljene da upozore vozače o prisustvu ilegalnih migranata, skrivenih u njihovim kamionima. Za manje od desetine sekunde, uređaj registruje da li je živo biće (čovek ili životinja) ušao u kamion. Uređaj meri nivo ugljen-dioksida i, u slučaju porasta, što znači prisustvo nekoga u vozilu, upozorava vozača. Uređaj se prodaje na internetu za 426 evra.

(Novosti)

Share this post: