U MANASTIRU SVETI LUKA: Čudo na Svetog Iliju! (FOTO)

Sveti Luka mirotočenje

Sveti Luka mirotočenje

Čudo na Svetog Iliju! Proplakale ikone manastira Sveti Luka u Bošnjanu, nedaleko od Varvarina.

Više od stotinu vernika juče je svedočilo trenutku kada su iz očiju na čudotvornim ikonama Sv. Luke i Sv. Alekseja Carevića potekle mirotočive suze, dok se manastirom širio specifičan miris.

Ova nesvakidašnja pojava, prema rečima sveštenika i verskih analitičara, predstavlja božju opomenu, nesreću i stradanje. Poslednji put su, kako kažu meštani, zaplakale 24. aprila na Cveti, na dan političkih izbora u Srbiji.

Verski publicista Vladimir Dimitrijević objašnjava da mirotočenje ikona znači da Bog i sveci brinu o ljudima, šaljući im poruke.

– Ako mirotoči obilno sa različitih mesta na ikoni, poput ruku Hrista ili svetih, ono može označavati milost božju i radosne događaje. Ako teče u vidu suza, ono može da označava blizinu stradanja i događaje koji će sve potresti.

I u jednom i u drugom slučaju to su opomene i pozivi na duhovno buđenje, ukazivanje na činjenicu da sve što činimo i što jesmo, činimo i jesmo u božjem prisustvu – navodi Dimitrijević.

Protođakon LJubomir Ranković ističe da je teško objasniti zašto ikone plaču, jer to samo bog zna.

– Kada fizički mrtva stvar projavi živo dejstvo, poput suza, to može biti samo božje delo. Plač je znak tuge i dolazak žalosti, nesreće, ali i opomena od boga.

Da se neko iscelio preko tih suza, onda bi to bila božja milost. S obzirom na to da ova poruka nije poslata razgovetno u vidu pisma ili glasa, već tajno, znači da moramo sačekati i videti šta će se to dogoditi – kaže Ranković.

(Alo)

Share this post: