U Siriju stiže ruska armada: Raketni sistem S-400 i Krstarica „Moskva“

S-400

Ministarstvo odbrane Rusije donelo je odluku da pruži dodatnu pomoć svojim snagama u vazduhu – krstarica “Moskva” krenula je u priobalni rejon Latakije.

Istovremeno, podršku ruskoj avijaciji pružaće i raketni sistemi S-400, koji će u narednim danima biti razmešteni u ruskoj bazi Hmejmim u Siriji.

Krstarica „Moskva“ je opremljena sistemima PVO „Fort“, sličnim S-300, i ona će zauzeti položaj blizu obale Latakije, potvrdio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Upozoravamo da će svi ciljevi koji predstavljaju za nas potencijalnu opasnost biti uništeni“, sa takvom izjavom izašao je juče načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije Sergej Rudskoj.

Gardijska raketna krstarica „Moskva“ je okosnica Crnomorske flote. Do poslednjeg naređenja Generalštaba Ruske Federacije ona je osiguravala bezbednost baze Hmejmim sa mora gde se nalazi ruska grupa aviona Vojno-kosmičkih snaga Rusije koja izvodi operacije protiv Islamske države.

Pres-sekretar odbrambenog resora SAD Tim Kuk požurio je da izjavi da razmeštanje krstarice blizu obala Sirije neće uticati na akcije koalicije pod okriljem SAD.

„Naša misija se nastavlja i danas. To neće usporiti naše akcije, naša misija će biti nastavljena“, rekao je pres-sekretar Pentagona.

Krstarica „Moskva“ je ojačana protivvazdušnim raketnim kompleksom dalekog dometa S-300M „Fort“, njegove zalihe municije čine 64 rakete. „Fort“ može da pogodi ciljeve na rastojanju od 90 km sa brzinom leta rakete do 2000 m/c.

(Sputnik)

Share this post: