„U toku revolucija u načinu na koji država radi“

kori udovicki

Ministarka državne uprave Kori Udovički posetila je Gradsku upravu u Beogradu da bi proverila kako se odvija razmena podataka iz službenih evidencija.

Udovički je novinarima nakon razgovora sa službenicima rekla da je tom posetom želela da skrene pažnju građanima i zaposlenima da je u toku „mala revolucija“ u načinu na koji država radi.

„Nije samo u pitanju to da će na kraju te revolucije građani zaista da idu sa nekoliko puta manje papira u svaku opštinu ili drugi organ da ostvaruju svoja prava već se radi o tome da smo upravi postavili jedan novi zadatak“, rekla je Udovički.

Ona je ponovila da nije propisan način na koji lokalne samouprave moraju da razmenjuju podatke, rekavši da imaju slobodu da nađu najbolji način da građanima izađu u susret.

„Zadovoljna sam time što vidim, posao je počeo da se radi i još nije gotov. U naredne dve nedelje ćemo videti koliko sve to dobro funkcioniše“, rekla je Udovički.

Ministarka je apelovala na građane da zahtevaju od službenika da ostvare svoje pravo samo sa ličnom kartom, ali i da imaju strpljenja u narednim nedeljama.

Udovički je podsetila da ZUP predviđa obavezu organa da za manje od 15 dana provere podatke, a da je rok da se završi usluga 30 dana tamo gde nema dokazivanja postupka, pa čak i kraći, do tri dana.

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, od 8. Juna državna uprava neće smeti da prilikom izdavajna dokuemnata od građana traži podatkr koje već ima u službenim evidencijama.

(TANJUG)

Share this post: