UDARNA VEST – SAMOUBISTVO PRED KAMERAMA: Praljak preminuo u bolnici nakon što je u sudnici Haškog tribunala popio otrov! (VIDEO)

Haški osuđenik Slobodan Praljak preminuo je u bolnici nakon što je u sudnici Haškog tribunala popio otrov, prenose hrvatski mediji.

[adsenseyu5]

Osim toga, hrvatski portal „24 sata“ nezvanično saznaje da je Praljkova porodice javila rodbini u Hercegovini da je Praljak preminuo.

Da je bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) preminuo potvrdio je i Hini izvor blizak Praljku.

Hrvatski mediji redom prenose ovu informaciju, ali zasad nema zvanične potvrde, niti bilo kakve zvanične informacije o stanju Slobodana Praljka iz samog Haškog tribunala.

Na drugoj strani, agencija Fena je prenela da je „Praljak stabilno“.

Suđenje šestorici Hrvata u „slučaju Prlić“ prekinuto je nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak navodno popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku je izrečena kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno „popio nešto iz male čašice“.

[adsenseyu1]

„Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu“, kazao je Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je „popio otrov“, a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Reč je o pravosnažnoj presudi šestorici Hrvata za ratne zločine u slučaju oko takozvane „Herceg-Bosne“ i njenog premijera Jadranka Prlića. Ukupno su osuđeni na 111 godina zatvora.

Prliću je potvrđena kazna od 25 godina, Praljak, Bruno Stojić i Milivoj Petković su osuđeni na 20 godina, Valentin Ćorić na 16 godina, a Berislav Pušić na 10 godina.

Tribunal je potvrdio i nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih musilmana, zajedno s osuđenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman s još nekim zvaničnicima Hrvatske.

[adsenseyu1]

Odbacujući žalbu na taj nalaz, predsedavajući sudija Karmel Ađijus rekao je da odbrana nije dokazala da je „raspravno veće pogrešilo“.

Vest o tome da je Praljak popio otrov u sudnici jedna je od glavnih vesti u svetskim medijima.

Hrvatski mediji prenose da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zbog dešavanja u Hagu prekinula službenu posetu Islandu i da se vraća u zemlju.

Haški tribunal ovim izricanjem presude završava svoje postojanje.

Share this post: