UDARNA VEST! Srbija postaje sila, pored ruskih migova nabavlјa i NOVE HELIKOPTERE!

helikopter-h-145m

Kako portal srbijadanas.com ekskluzivno saznaje, predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije potpisali su večeras ugovor za kupovinu novih Erbasovih helikoptera za Ministarstvo odbrane i MUP.

Prema našim saznanjima, šest helikoptera Erbas H-145 dobiće Ministarstvo odbrane, a tri dobija MUP.

U pitanju je laki višenamenski helikopter, jedan od najsavremenijih u svojoj klasi koji je veoma rasprostranjen u svetu, naročito u civilnoj verziji H-145.

Koristi ga i američka vojska pod oznakom H145M, a proizvodi se u SAD i pod oznakom UH-72 „Lakota“.

U zavisnosti od zahteva kupca ,helikopter može imati računar misije, višenamenske nosače naoružanja koji se lako mogu ukloniti, kombinovani infracrveni i televizijski elektrooptički sistem, laserski dalјinomer i obeleživač.

Erbas reklamira H-145M kao ekonomični višenamenski helikopter, sa niskim operativnim troškovima i viskom pouzdanošću koji može pokriti širok spektar vojnih zadataka: može biti višenamenski, izviđački pa i laki borbeni helikopter.

H-145M može se upotreblјavati kao višenamenski vojni helikopter, počevši od specijalnih operacija, transporta trupa i drugih višenamenskih misija.

Pored mnogobrojnih civilnih korisnika, raznih državnih, policijskih, bezbednosnih i medicinskih službi, jedinica za traganje i spasavanje, obalske straže, civilne odbrane i ministarstava za vanredne situacije za sada su vojne verzije ovog helikoptera nabavile vojske 6 država.

(Srbijadanas)

Share this post: