UDARNA VEST – STOLTENBERG NAREDIO LIDERIMA DRŽAVA U REGIONU: Smanjite tenzije!

Ilustracija

Apelujemo na sve strane na Zapadnom Balkanu da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se tenzije smanjile, da izbegavaju zapaljivu retoriku i osiguraju da se u regionu ne ponovi oružani sukob, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je na taj način odgovorio na pitanje kako vidi bezbednosnu situaciju u regionu, imajući u vidu zapaljivu retoriku koja je gotovo stalno prisutna, a poslednji put posle presude Haškog suda u „slučaju Prlić“, odnosno za pokušaj stvaranja takozvane Herceg Bosne.

„Glavna odgovornost je pre svega na zemljama u regionu, ali NATO je tu da pomogne i podrži kako bi se izbegao bilo kakav sukob u regionu“, rekao je šef NATO Tanjugu, koji je, uz predstavnike još nekih srpskih medija, u poseti Alijansi, na poziv tog vojnog saveza.

Stoltenberg je podsetio da NATO igra važnu ulogu na Balkanu već decenijama, da je doprineo okončanju, kako ističe, dva etnička rata, a da je prvo veliko vojno angažovanje NATO izvan svoje teritorije bilo upravo na Balkanu, u BiH, a potom na Kosovu.

„I dalje imamo značajno prisustvo na Balkanu, tu je naša misija Kfor na Kosovu“, kaže on, dodavši da su prisutni i u Sarajevu i Skoplju, a tu su i zemlje regiona sada članice NATO – Slovenija, Hrvatska i Crna Gora.

Kako kaže, NATO sarađuje sa partnerima u regionu, uključujući i Srbiju.

„Veoma cenimo blisko partnerstvo sa Srbijom. Nedavno je ovde u poseti bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, istakao je Stoltenberg i dodao da NATO jača saradnju sa partnerima Zapadnog Balkana“, zaključio je Stoletenberg.

(Tanjug)

Share this post: