Ugovor o donaciji kao i sporazum o zajedničkoj delatnosti predstavljaće večni rusko-srpski pečat!

Ilustracija

Od bratske Rusije dobijamo na poklon oslikavanje kupole hrama Svetog Save, što će ostati kao večni rusko-srpski pečat, rekao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić prilikom svečanosti, u zgradi Predsedništva, na kojoj je potpisan ugovor o donaciji kao i sporazum o zajedničkoj delatnosti.

Nikolić je, koji je predsednik Glavnog odbora Društva za podizanje hrama Svetog Save, je naglasio da je ruska pomoć došla kao „kiša kad je najpotrebnije” i nije ničim uslovljena već je hrišćanska, pravoslavna, bratska.

Prema rečima Nikolića, svako ko ima bilo kakvu sumnju, kad su teška i burna vremena, može da dođe u hram, pogleda u kupolu i nađe sponu koja će večito spajati ruski i srpski narod, koji, podsetio je, imaju duboke istorijske, sveukupne odnose.

Bez obzira što neki probaju da nas razdvoje neće uspeti, jer nas vezuju naši odnosi iz prošlosti koji se još više cementiraju zajedničkim radom na hramu Svetog Save, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, napominjući da su Rusi i Srbi dva bratska naroda.

Patrijarh Irinej je rekao da će mozaik biti uzgrađen u duhu pavoslavlja – Vizantije, Rusije i naše tradicije, i hram će predstavljati lepotu celog pravoslavlja, svojim stilom, ikonama i mozaikom.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je rekao kako se nada da će oslikavanje ogromne kupole biti uspešno završeno do kraja iduće godine, precizirajući da ih je ruska kompanija Gaspromnjeft sponzorisala sa četiri miliona evra kao i da radovi na tako veličanstvenoj građevini moraju da budu na najvišem nivou.

Mitropolit Ilarion, predsednik Odeljenja spoljnih crkvenih veza moskovske Patrijaršije, je naglasio da će ruski narod uvek pomagati srpski, naglasivši da su veze dva naroda potvrđene krvlju njihovih vojnika i imaju veliku budućnost.

Mitropolit Ilarion je podsetio da se SPC zatražila pomoć od Ruske pravoslavne crkve posle čega se patrijarh Kiril obratio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji je potvrdio učešće Rusije u projektu.

Zamenik gerelnog direktora Gaspromnjefta Aleksandar Dibelj je zahvalio na mogućnosti da ta kompanije učestvuje u tako značajnom poduhvatu, podsetivši da je ona jedan od najvećih investitora u Srbiji, ali i da pomaže kroz razna učešća razvoj cele ovdašnje zajednice.

Rukovodilasc Federalne agencije Ruske Federacije Rušotrudničestvo Ljubov Glebova je ocenila da je gradnja hrama Svetog Save važna za Srbiju, Rusiju ali i celu Evropu.

Kako je saopšteno, potpisivanjem Ugovora o donaciji i Sporazuma o zajedničkoj delatnosti ozvaničava se početak radova na unutrašnjoj dekoraciji Hrama tehnikom mozaika.

Ugovor o donaciji su potpisali Drušvo za podizanje Hrama, Gaspromnjeft i Međunarodna javna organizacija Moskovski međunarodni Fond za pružanje pomoći UNESKU, nakon čega je potipisan i Sporazum o zajedničkoj delatnosti, kretivnoj saradnji između Društva i Fonda.

Nikolić, Irinej, Čepurin obišli Hram Svetog Save 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej i predsednik Odeljenja spoljnih crkovnih veza Moskovske Patrijaršije Ilarion obišli su danas Hram Svetog Save, gde su upoznati sa dosadašnjim, ali i budućim radovima u hramu na Vračaru.

Predsednik Srbije, patrijarh i predstavnici donatora dočekani su crkvenim zvonima, a na ulazu u hram pozdravili su ih sveštenici Hrama Svetog Save koje je predvodio vladika toplički Arsenije, uz pogaču i so koju su im poslužila deca u narodnoj nošnji.

Njih je kroz hram proveo protojerej hrama Vojislav Milovanović koji rekao je da je danas istorijski dan u gradnji Hrama Svetog Save koja traje više od 120 godina.

“Mislim da je ovo jedan od ključnih i najznačajnijih trenutaka“, rekao je Milovanović dodajući da se vidi šta je sve urađeno u građevinsko i građevinsko zanatskom smislu.

On je, međutim, istakao da je faza radova koja predstoji, unutrašnje ukrašavanje hrama, jedna od najznačajnih faza uvek u gradnji hramova pa tako i ovog.

“Unutrašnje ukrašavanje hrama stvara molitveni ambijent koji svaka crkva i ovaj hram i treba da ispuni. Samim tim radovima očekujemo da se stvori molitveni ambijent i da hram ima svoju punu svrhu i smisao“, rekao je Milovanović.

U delegaciji koja je posetila hram bili su i predstavnici Gasperomnjefta, Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru, ambasador Rusije u Srbiji Aleskandar Čepurin, vladika Amfilohije…

U Predsedništvu je ranije danas potpisan ugovor o donaciji, čime će zvanično otpočeti radovi na unutršnjoj dekoraciji Hrama Svetog Save.

Kako je rečeno na potpisivanju, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja sledeće godine.

(Politika)

Share this post: