Ultimatum Islamske države hrišćanima i nemuslimanima izražen u tri čina

Pretnje

Samoproklamovana Islamska država izdala je više ultimatuma za hrićane na svojoj teritoriji, ponudivši im tri glavne mogućnosti: da pređu u islam, potpišu ugovor o ponašanju ili da se isele.

Kako prenose sirijski izvori, islamisti su postavili ultimatum hrišćanima na delovima teritorije koju kontrolišu, a jedan od njih je da prihvate plaćanje poreza za nemuslimane.

„Ugovor o bezbednosti“, koji je sastavio lider ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadi, sadrži zapovesti kojih se svi hrišćani moraju pridržavati.

Zabranjeni su: podizanje crkava, izlaganje muslimana hrišćanskim simbolima, kao i hrišćanske molitve pred muslimanima.

Sigurnosni ugovor sastoji se od 11 konkretnih zahteva, koje moraju da poštuju svi hrišćani koji su odlučili da ostanu u gradu.

Njima se zabranjuje osnivanje crkava, izlaganje muslimana hiršćanskim simbolima, podrivanje Islamske države, posedovanje oružja i trgovina svinjetinom i vinom, kao i „sakrivanje špijuna“.

Islamisti su objavili seriju fotografija koje prikazuju desetine hrišćana koji su odlučili da potpišu ugovor i plate porez za nemuslimane.

muslimani molitva2

Džihadisti su obećali da će zaštiti imovinu hrišćana, koji neće morati da pređu u islam i ostaće bezbedni, navela je ta grupa, dodajući da će oni koji ne ispunjavaju uslove ugovora, biti tretirani kao borci.

Kako navode lokalni izvori, Islamska država je oduzela hrišćanima lične isprave. Al Karijatajin ima oko 40.000 stanovnika, uključujući sunitske muslimane i hrišćane. Grad je od strateške važnosti za džihadiste jer povezuje Palmiru sa područjem Kalamuna.

(Srna)

Share this post: