Ovu odluku doneo je Visoki savet sudstva na sednici održanoj 11. decembra, prvoj od formiranja nove Vlade Srbije.

Sutkinja Avramović jedna je od devet sudija koje su iz osnovnih sudova izabrane za Viši sud u Beogradu na poslednjoj sednici VSS-a.

U fokusu javnosti našla se kao postupajući sudija u postupku koji se protiv Aleksandra Mitrovića vodio zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja i nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Podsetimo, Mitrović je u julu 2013. godine, vozeći iznad dozvoljene brzine udario automobilom i usmrtio maloletnu Andreu Bojanić.

Mitrović je u julu 2019. godine bio prvostepeno osuđen na 11 meseci zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja i još šest zbog nepružanja pomoći.

Sutkinja Avramović je izrekla jedinstvenu kaznu od 12 meseci kućnog zatvora, što je bila duplo manja kazna od one koju je tražilo tužilaštvo.

Mitroviću je takođe izrečena mera zabrane korišćenja automobila u trajanju od godinu dana.

Deo presude koja se tiče teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja, u januaru ove godine ukinuo je Apelacioni sud.

Kako su naveli u odluci, prvostepena presuda sadržala je bitne povrede odredaba krivičnog postupka s obzirom na to da nisu dati razlozi o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja, a oni koji su dati su međusobno kontradiktorni.

Apelacioni sud je takođe istakao da je i pored brojnih veštačenja ostalo nejasno kojom brzinom se kretao Mitrović.

Što se tiče dela prvostepene presude vezane za krivično delo nepružanje pomoći povređenom licu, ona je preinačena pošto je nastupila apsolutna zastarelost.

Naime, maksimalna kazna za ovo delo iznosi tri godine u zatvoru, pa je u julu 2019. godine ona zastarila.

U oktobru ove godine, sudija Avramović je ponovo osudila Aleksandra Mitrovića na 11 meseci kućnog zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja, kao i na godinu dana zabrane upravljanja vozilom, koje stupa na snagu po izdržavanju zatvorske kazne.

Još uvek se čeka pravosnažna presuda.

(Danas)