UPOZORENJE: Albanci na ivici sukoba!

KS16

Predsednik liste „Srpska“ Slavko Simić ocenio je da se Kosovo i Metohija, osam godina nakon jednostrano proglašene nezavisnosti, nalazi u dubokoj ekonomskoj, socijalnoj i političkoj krizi, te da ovom području prete unutrašnji sukobi i nemiri.

On kaže da Albanci na Kosovu i Metohiji nemaju motiva da sutra slave osmu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti i da im je ponestalo entuzijazma koji su gajili nakon donošenja te odluke.

„Kosovo se suočava sa ozbiljnim političkim i institucionalnim izazovima, koji ukoliko u najkraćem roku ne budu rešeni, prete da kosovsko društvo uvedu u težak oblik institucionalne krize, uključujući i nemire i potpunu destabilizaciju“, rekao je Simić Srni.

On smatra da su opozicione stranke u kosovskom parlamentu, koje su za sutra najavile velike antivladine demonstracije u Prištini, u pravu kada tvrde da Kosovo nema šta sutra da slavi.

Simić ocenjuje da bi Srbi imali mnogo više uticaja i da bili bi jači subjekt na političkoj sceni Kosova da nisu ingnorisali procese i da su ih na vreme prozreli.

„Zahvaljujući pogrešnoj politici koja je do 2012. godine vođena našli smo se u veoma nepovoljnom položaju“, rekao je Simić i dodao da je bivše rukovodstvo Srbije, pa i kosmetskih Srba, okretanjem glave od svih dešavanja na Kosovu najviše štete nanosilo sebi i državi Srbiji.

On kaže da je danas, zahvaljujući jasnoj strategiji i bliskoj saradnji sa Beogradom, započeo proces normalizacije odnosa i integracije Srba u kosovske institucije.

„Međutim, ukoliko se nastavi sa institucionalnim nasiljem i prolongiranjem uspostavljanja bezbednog okruženja, budućnost Srba na Kosovu i Metohiji vrlo je neizvesna“, smatra Simić.

(Srna)

Share this post: