Uskoro nas očekuje novi vremenski obrt!

Klimatske promene

Nakon nekoliko lepih i toplih jesenjih dana koji su više podsećali na početak septembra nego kraj meseca i sam početak oktobra – uskoro nas očekuje novi obrt.

Još danas smo mogli da uživamo u promenljivo oblačnom vremenu, uz temperature iznad normale, a već od ponedeljka sledi promena vremena i pad temperatura.

Sredinom naredne sedmice maksimalne temperature će se spustiti na ispod 15°C, a tokom čitave sedmice povremeno se očekuje kiša.

U ponedeljak pre podne biće malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo. Tek ponegde moguća je kratkotrajna kiša ili pljusak.

U drugom delu dana očekuje se jače naoblačenje, najpre na severu i zapadu zemlje, a uveče i u ostalim predelima. Očekuju se kiša i lokalni pljuskovi koji mogu biti praćeni grmljavinom.

U većini predela očekuje se oko 20mm vodenog taloga.

Jutarnje temperature zbog povećane oblačnosti biće dosta ujednačene, između 13 i 15°C. Maksimalne temperature kretaće se između 18°C na severu, i 24°C na jugu i istoku zemlje.

U ponedeljak prizemni vetar uglavnom umeren do jak, severni i severozapadni. Na jugu zemlje vetar slab do umeren u prvom delu dana, poslepodne u jačanju.

Sredinom sedmice promenljivo i prohladno

Sredinom naredne sedmice biće promenljivo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a povremeno i sa kišom.

Temperature će biti u daljem postepenom padu, tako da će u utorak i sredu temperature biti ispod prosečnih vrednosti.

Jutarnje temperature biće ispod 10°C, a ponegde i ispod 5°C. Maksimalne temperature, počev od utorka, biće ispod 20°C, a od srede do narednog vikenda maksimalne temperature biće ispod 15 stepeni!

U četvrtak i petak očekuju se i prvi jutarnji prizemni mrazevi (na 5cm iznad tla).

(meteoplaneta.rs)

Share this post: