Velika Britanija uvežbava odbijanje masovnog napada „ruske vojne avijacije“

Presretanje

Britanska vojna avijacija izvela je najveću vežbu bar za proteklih 13 godina. Što je još indikativnije: uvežbavano je odbijanje napada „ruske vojne avijacije”.

Kako je objavio Sunday Times, ta vojna igra je održana 19. marta pod nazivom Rising Panther, ali je britanski vojni vrh bio blokirao sve informacije o njoj. Čak nije bilo ni najave da će se uopšte održati.

„Kraljevske vojne vazdušne snage započele su seriju vežbi. Cilj svih je: uvežbavanje vođenja vazdušnih bitaka sa proverom bojeve gotovosti za odbijanje masovnog vazdušnog napada protivnika na Ujedinjeno Kraljevstvo” – napisao je Sunday Times, pozvavši se na izvor u vojnom vrhu.

Prošlog meseca je bivši načelnik štaba britanske ratne avijacija – Majkl Grejdon (1992-1997) – upozorio da savremena ratna avijacija UK, a i oružane snage u celini, ne bi bile u stanju da pruže pravi otpor potencijalnom protivniku:

„Veoma sumnjam da je Ujedinjeno Kraljevstvo u stanju da ratuje, odnosno da odbije nalet, recimo, Rusije. Naša borbena gotovost je dvostruko manja nego što je bila ranije”.

Na ovo je odreagovao premijer Dejvid Kameron. Tvrdnjom da britanska ratna avijacija „raspolaže reaktivnim avionima, pilotima i svim ostalim što je potrebno za zaštitu vazdušnog prostora zemlje”.

Sunday Times, inače, tvrdi da je „ratna igra” Rising Panther održana „zbog učestalih letova ruskih vojnih aviona u blizini granica Velike Britanije”.

Čak tvrdi da će se takvi „vazdušeni manevri” – čak pod nazivom Rising Panther – redovno izvoditi svaka dva meseca. Ukupno: do šest puta godišnje.

Krajem januara je ruski ambasador u Londonu, Aleksandar Jakovenko, bio je pozvan u Forin Ofis zbog leta ruskih strateških bombardera duž La Manša.

Ministarstvo odbrane RF je tom prilikom podvuklo: da njegovi avioni lete „strogo u skladu sa međunarodnim pravilima, ne zalazeći ni u čiji vazdušni prostor”.

(Fakti)

Share this post: