VELIKA RASPRAVA I OBRT U BUNDESTAGU: Nemački poslanici raspravljali o Kosovu!

Ilustracija

Bundestag je produžio mandat Bundesvera na Kosovu na još godinu dana, a predstavnici svih poslaničkih grupa osudili su pominjanje „velike Albanije“ i izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da Ramuš Haradinaj, čiji su „ideologiju“ pojedini poslanici uporedili sa neonacističkom, postane premijer.

Kako prenosi Dojče vele, ovoga puta to je učinjeno glasovima vladajućih demohrišćana, socijaldemokrata, kao i većine poslanika Zelenih: od 573 prisutnih, 513 je bilo „za“.

Poslanik Gernot Erler (SPD), član Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, zastupao je stav da je vojno prisustvo i dalje neophodno.

On se osvrnuo na nedavne izbore na kojima je pobedu odnela takozvana koalicija komandanata bivše OVK:

– Njihov kandidat za šefa vlade je Haradinaj, čovek pod sumnjom za ratne zločine, koji nije iza rešetaka samo zato što su svedoci povlačili svoja svedočenja ili su smrtno stradali pod nerazjašnjenim okolnostima.

Druga najjača snaga je „Samoopredeljenje“, čiji lider Aljbin Kurti otvoreno traži ujedinjenje sa Albanijom i prekid pregovora sa Beogradom ako Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

Poslanica Levice Sevim Dagdelen rekla je da nemačke trupe štite „tvorevinu“ na čijem je vrhu čovek koji želi da zapali ceo Balkan.

Poslanik vladajućih demohrišćana i bivši ministar odbrane Franc Jozef Jung odbacio je kritike i rekao da je devedesetih godina „masovnim silovanjima i pogubljenjima na Balkanu nastala situacija koja bez intervencije NATO ne bi vodila stabilnosti i miru“.

CRVENI TEPIH EKSTREMISTIMA

OVA razorna nemačka politika na Balkanu mora da se prekine. Želite da primorate Srbiju na protivpravno priznanje jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, koje ste, kršeći evropsko pravo, načinili jednim od kriterijuma u pristupnim pregovorima.

A ekstremistima i nacionalistima na Kosovu prostirete crveni tepih – ukazala je Dagdelanova.

(Večernje novosti)

Share this post: