Verbić: Ko od prosvetara nije zadovoljan sa 7.000 RSD neka vrati

Srdjan Verbic

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da je jednokratna pomoć zaposlenima u prosveti od 7.000 dinara „realna“.

On je rekao da oni predstavnici sindikata koji smatraju da takva odluka nije fer mogu da vrate novac u republički budžet.

„Vlada je uplatila 7.000 dinara jednokratne pomoći svim zaposlenima u prosveti, a ne sindikatima. Ako neko smatra da to nije fer, može da vrati pare u republički budžet“, kazao je Verbić novinarima u Beogradu nakon skupa o unapređenju obrazovanja Roma.

On je dodao da nezadovoljstvo predstavnika pojedinih sindikata ne znači novi štrajk prosvetnih radnika.

„Siguran sam da ovo nije glas svih predstavnika sindikata, jer su sindikati bili veoma konstruktivni u prethodnim mesecima i sa njima imamo jako dobar dijalog. Svi smo svesni situacije, ali 7.000 dinara je prosto realno. Da je mnogo – nije, ova pomoć je skromna, ali je potrebna radnicima“, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, jedino su prosvetni radnici dobili bilo kakvu pomoć, a najavljeno povećanje plata od četiri odsto je „najveće od svih sektora“.

„Ne treba očekivati da bilo ko bude zadovoljan bilo kojom pomoći, bićemo zadovoljni kad plate budu počele stabilno da rastu, ali u ovom trenutku ova pomoć je realna“, rekao je Verbić i dodao da je to najpravičniji iznos, sa novcem kojim se raspolaže i projekcijom rasta za 2016. godinu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u sredu rekao da će prosvetni radnici, pored povećanja plata, primiti jednokratnu pomoć od 7.000 dinara.

On je rekao da je razgovarao sa reprezentativnim sindikatima i primetio da, iako su neki rekli da je to sitnica i da će se odreći takve pomoći, to nije sitnica, jer reč je o 140.000 ljudi i za budžet je to 1,7 milijardi dinara.

„Ako je za nekog to sitnica, molim vas, dajte nam tu sitnicu, vratite u budžet, bićemo vam zahvalni“, poručio je Vučić.

Vučić je dodao da će za oko 141.000 zaposlenih u prosveti ukupno povećanje plata biti blizu četiri milijarde, odnosno oko dve milijarde za zasposlene u osnovnim školama i skoro dve milijarde za zaposlene u srednjim školama.

(BETA/Tanjug)

Share this post: