Videli da je đavo odneo šalu: Turska aviacijom i pametnim bombama bombardovala ID

hfdeuwh37zhed

Turska je objavila da je njena ratna avijacija, u sklopu međunarodne koalicije na čelu sa SAD, prvi put dejstvovala po položajima Islamske države u Siriji.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova u Ankari, turski avioni su u petak uveče počeli da napadaju položaje ekstremista koji se smatraju pretnjom po bezbednost Turske.

Posle višemesečne uzdržanosti, Turska je prošlog meseca pristala na aktivniju ulogu u borbi protiv Islamske države.

Isprva su turski avioni koristili takozvane pametne bombe za udare po Islamskoj državi, bez prelaženja u vazdušni prostor Sirije, a potom je Turska dozvolila američkim avionima pristup svojoj vojnoj vazduhoplovnoj bazi Indžirlik u blizini sirijske granice.

Turski napadi koji su počeli juče prvi su u sklopu zajedničkih vazdušnih operacija.

Oni su usledili pošto su zvaničnici Ankare i Vašingtona saopštili da su Turska i SAD postigle tehnički sporazum o saradnji kojim se Turska poziva da u potpunosti bude deo međunarodne koalicije koja tuče Islamsku državu iz vazduha.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari je saopštilo posle jučerašnih napada da je „borba protiv ove terorističke organizacije prioritetna za Tursku“.

Nisu saopšteni nikakvi detalji u vezi sa metama napada.

Ofanziva ekstremista odvija se u severnoj sirijskoj provinciji Alepo, u blizini oblasti za koju su se SAD i Turska dogovorile da bude bezbedna zona, očišćena od elemenata Islamske države.

Ova ekstremistička organizacija je 2014. godine osvojila krupne delove teritorije Sirije i Iraka i tamo proglasila svoj „kalifat“.

(BETA/AP/B92)

Share this post: