(VIDEO) U SEKUNDI OBAVLJA KVADRILION OPERACIJA: Kinezi napravili najbrži kompjuter na svetu!

kina superkompjuter tehnika

Najavljeno je da će Kina proizvoditi superkompjutere koji ne samo da će biti najbrži u svetu, već će koristiti isključivo kinesku tehnologiju, što bi bio prvi put.

Kompjuter je u stanju da napravi kvadrilion kalkulacija u sekundi.

Tako će Kina preuzeti vođstvo u odnosu na SAD koje su nekada bile dominantna sila u izradi masovnih moćnih kompjutera.

Kina je svrgnula sa trona Ameriku kada su u pitanju superkompjuteri rangirani u top 500. Tako Kina sada ima 167 sistema, a SAD 165 sistema, dok Јapan drži treće mesto sa svega 29 sistema.

Iako su kineski kompjuteri i do sada bili visoko rangirani, ove godine će prvi put kompjuteri imati kineske čipove.

Kineska Komunistička partija finansijski podržava razvoj superkompjutera i ovakve tehnologije. Ovakvi sistemi koriste se za prognozu vremena, projektovanje nuklearnog oružja, analizu naftnog poja i druge specijalizovane namene.

„Treba imati u vidu da je Kina pre 10 godina imala svega 28 sistema i da nije mogla ni da se približi ka prvih 30 zemalja kada je u pitanju proizvodnja kompjutera.

Ipak, ona je brže nego bilo koja zemlja uspela da uđe u istoriju superračunarstva“, rekli su organizatori Top500 u svojoj izjavi.

S druge strane Kina više neće morati da se oslanja na zapadnu tehnologiju.

Među zemljama sa najviše računara na Top 500 listi našla se i Nemačka i to četvrtom mestu sa 26 sistema, Francuska sa 18 i Britanija sa 12 sistema.

(Global CIR/Agencije)

Share this post: