(VIDEO)Kim novom snažnom eksplozijom nuklearke izazvao paniku u svetu! Potres se osetio i u Srbiji posle 11 minuta!

kim dzong un severna koreja

Severna Koreja je potvrdila da je izvela petu i dosad najveću probu nuklearne bombe.

Državna televizija Severne Koreje saopštila je da je ova zemlja sada u stanju da „postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete“.

Televizija Severne Koreje saopštila je i da nije bilo curenja radioaktivnog materijala, kao ni štete po prirodnu okolinu.

Severnokorejska TV: Test najrazvijenije nuklearne bojeve glave

Državna televizija Severne Koreje testiranje nuklearne bombe opisala je kao „najsnažniju eksploziju koju je izazvao Pjongjang.

„Naši nuklerani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na severnom terenu za testiranje“, rečeno je na državnoj televiziji.

„Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspešnom testiranju nuklearne bojeve glave“, prenela je državna televizija, prenosi AFP. Televizija ističe da je sada Severna Koreja u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete.

„Gardijan“: Ovaj test menja pravila igre

Londonski „Gardijan“ u analizi jutrošnjeg testa navodi da sve veći broj testova sugeriše da Severna Koreja može da postavi nuklearne bojeve glave na krstareće rakete i da tako ugrozi druge zemlje, zbog čega se ovim testom „menjaju pravila igre“.

Japan: Ovo se ne može tolerisati

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da se severnokorejski nuklearni testovi ne mogu tolerisati. Japansko ministarstvo spoljnih poslova uložilo je formalnu protestnu notu Pjongjangu, a vojska je poslala dva aviona da izmere radijaciju, prenosi Reuters.

„Snažnija bomba od one bačene na Hirošimu“

Džefri Luis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Midleberi rekao je da seizmički podaci sugerišu eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svetskog rata.

– To je najsnažniji test Severne Koreje dosad, 20-30 kt, najmanje. Ovo nije srećan dan. Važno je da im je ovo već peti test, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim testovima. Oni više nisu zaostala zemlja – rekao je Luis.

Južna Koreja: Sazvana sednica veća za nacionalnu bezbednost

Južnokorejski zvaničnik rekao je da se veruje da je reč o nuklearnom testu i dodao da je sazvana sednica južnokorejskog Veća nacionalne bezbednosti, objavila je agencija Jonhap.

Kasnije je južnokorejska predsednica Park Geun-hje izjavila da je Pjongjang zaista izveo nuklearni test, ali da još nije sigurno da li je bio uspešan. Južnokorejski mediji navode da bi povod najnovijem testu mogla biti godišnjica osnivanja Severne Koreje, koja se obeležava u petak.

SAD, EU i Kina potvrđuju eksploziju

Američke, evropske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo na nivou površine zemlje.

Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Najsnažnija proba dosad

Agencija Jonhap je javila da seizmički događaj magnitude 5,3 sugeriše da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Severna Koreja ikad proizvela.

Seizmička aktivnost zabeležena je u petak na području na kojem je Severna Koreja ranije testirala nuklearno oružje, pa se veruje da je Pjongjang izvršio svoj peti nuklearni test.

(BBC , Blic , Jutarnji list)

Share this post: