„VILJUŠKOM NA RUSIJU“: Pogledajte kako NATO vežba invaziju! (VIDEO)

nato mapa karta evropa rusija bliski istok kina

Posle vežbi u Estoniji, Finskoj i Gruziji, članice NATO pre dva dana su počele velike vojne manevre u Poljskoj pod nazivom „Anakonda 2016“ u kojima učestvuje 31.000 vojnika iz 24 zemlje članice tog vojnog saveza.

Manevri traju do 17. juna.

Poljsku na manevrima predstavlja 12.000 vojnika, a od ostalih učesnika najviše ih je došlo iz SAD, čak 14.000.

Učesnici koriste oko tri hiljade jedinica vojne tehnike među kojima su tenkovi, oklopni transporteri, kao i 105 aviona i helikoptera, a takođe i 12 brodova.

Cilj manevara je provera spremnost učesnika da brzo reaguju u slučaju opasnosti od „hibridnog ratovanja“.
Uvežbavaće se i integracija komandovanja jedinicama, koordinacija u otvaranju vatre, ali i medicinska evakuacija, odstranjenje posledica upotrebe oružja za masovno uništenje… Akcenat je na prebacivanju jedinica i vojne tehnike s velikih rastojanja.
Manevri „Anakonda“ se u Poljskoj u poslednjoj deceniji održavaju svake druge godine. Od 2012, poljskim vojnicima su se pridružili Amerikanci i Kanađani.
https://youtu.be/4Zpa0FTn__o
Paralelno sa „Anakondom“, u Poljskoj se održava više vežbi, među kojima su i morski manevri na Baltiku, koji su počeli 3. juna. Pod komandom NATO, ti manevri se održavaju u blizini danske, švedske i poljske obale.
Takođe se održava i vežba „Udar sablje“, na kojoj se uvežbava prebacivanja vojne tehnike i vojnika preko Nemačke i Poljske u baltičke zemlje, a na jugu će se to isto vežbati u Bugarskoj i Rumuniji.
Najdelikatniji deo transporta vojne tehnike i ljudi je prebacivanje desantnih jedinica SAD u savezničke zemlje u Evropi. Taj deo manevara naziva se „Brzi odgovor“.
Nije slučajno to što se veliki manevri održavaju pred Samit NATO koji početkom jula treba da bude održan u Varšavi. Prvog dana Samita razgovaraće se o odnosima NATO i Rusije.
Iako su Nemci ovih dana saopštili da se Rusija našla na spisku 10 najvećih opasnosti u svetu, upravo su oni bili protiv učešća ukrajinske armije u manevrima.
Poljaci su baš to želeli. U Komitetu za odbranu ruskog parlamenta kažu da Rusija ni za koga ne predstavlja opasnost, pa ni za Nemce.
Američki generali kažu da nema opasnosti od velikih sukoba s Rusijom, ali zadatak manevara je da „odvrate Ruse“ od nasrtanja na susedne zemlje.
Moskovski vojni komentatori pišu da ovi manevri pokazuju agresivnost NATO, ali da te vežbe ne izazivaju nikakav strah kod Rusa, koji sada imaju moćnu i odlično organizovanu armiju, sposobnu da zaštiti svoje granice od bilo kog agresora.
Vojni komentator Sergej Jarmakon ocenjuje da su manevri „Anakonda 2016“ dokaz da se NATO vraća na pozicije iz vremena Hladnog rata.

Ruski posmatrači će proveriti rejon gde se nalaze jedinice poljske armije, a takođe će se upoznati s detaljima vežbe „Anakonda-2016“ – izjavio je načelnik Centra za smanjenje atomske opasnosti Sergej Riškov.

Posmatrači iz Rusije će u Poljskoj biti do 9. juna i pažljivo će pratiti da učesnici vežbe ne odstupaju od najavljenih planova. Inspektori iz Rusije su došli na osnovu Bečke konvencije o jačanju poverenja i bezbednosti iz 2011.

Oni će pratiti aktivnosti na 18.000 kvadratnih kilometara.

(Večernje Novosti)

Share this post: