VIRUS napada DECU: Temperatura, kašalj, dijareja, povraćanje i do 20 puta tokom noći…

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Temperatura, kašalj, dijareja, povraćanje i do 20 puta tokom noći, simptomi su zbog kojih su poslednjih dana pune čekaonice beogradskih domova zdravlja.

Povećan sekret iz nosa prvi je pokazatelj koji nagoveštava da vas je napao virus.

– U poslednje vreme se javlja veliki broj ljudi. Uglavnom su to respiratorni problemi, odnosno problemi gornjih disajnih puteva – kaže dr Dejan Jonev, pedijatar DZ ”Čukarica”.

Prema njegovim rečima, sve počinje od slivanja sekreta iz nosa u ždrelo, što se manifestuje kašljem.

– Kašalj je najjači uveče i ujutru prilikom buđenja. Praćen je i temperaturom, uglavnom ne višom od 38,5 stepeni – poručuje dr Jonev i dodaje da je ova vrsta virusa praćena glavoboljom, gubitkom apetita i malaksalošću.

Međutim, pored respiratornog, Beogradom vlada i stomačni virus čiji su simptomi daleko neprijatniji.

– Roditelji su se žalili kako im deca povraćaju i do 17-18 puta tokom noći. Čak i kada nemaju šta da izbace iz stomaka, imaju mučninu. Ako uzmu bilo kakvu tečnost, čak i u minimalnim količinama, odmah je povrate – priča dr Jonev dodajući da ovo učestalo povraćanje traje dva, a kompletan oporavak do deset dana.

Dr Dragana Trifunović Balašević, direktor DZ “Zvezdara” potvrđuje da ima povećanog broja pacijenata, ali kaže da su zbog kontakta za bolesnima, i sami lekari na udaru virusa.

– Mnogi se žale na stomačne i respiratorne probleme. Dosta mojih kolega se takođe razbolelo, tako da smo počeli da dolazimo sa zaštitnim maskama preko ustiju – dodaje dr Trifunović Balašević.

Ona naglašava da je najbitnije da se unose velike količine tečnosti i vitamin C u organizam, te da se izbegavaju mesta sa velikim brojem ljudi.

U OBRENOVCU BOLJA SITUACIJA

Direktor DZ “Obrenovac”, dr Bojan Pešić, kaže da ima pacijenata sa sličnim simptomima, ali da njihov broj ne odskače od uobičajenog.

– Nismo imali mnogo pacijenata. Uglavnom se žale na blago povećane temperature i na prehlade – kaže dr Pešić.

(Blic.rs)

Share this post: