Više nema prolaza: Ruski S-400 i krstarica „Moskva“ su na pozicijama

Razarač

Rusija je u Siriji rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija.

„Prema odluci vrhovnog komandanta odbrane, sistem PVO S-400 isporučen je u rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji i već je aktivan na pokrivanju područja“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Na video-snimku postavljenom na zvaničnu stranicu ruskog ministarstva na Fejsbuku prikazano je istovarivanje raketnih lansera iz teretnog aviona, njihov transport i postavljanje.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je i video-snimak gardijske raketne krstarice „Moskva“ koja je opremljena sistemima PVO „Fort“, sličnim S-300, i koja je zauzela položaj blizu obale Latakije.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je ruska vojska bila sigurna da ruski avioni koji uništavaju mete Islamske države neće biti napadnuti od snaga takozvane koalicije protiv ID, predvođene SAD.

Obaranje ruskog aviona je, međutim, to promenilo i „sada će bezbednost aviona ruske flote…biti garantovana sigurnijim sredstvima“, dodao je on.

Američki zvaničnici kritikovali su odluku Rusije da pošalje rakete u Siriju, ističući da njihovo prisustvo izaziva „pojačanu zabrinutost“ zbog širine njihovog dometa od 400 kilometara koji se prostire preko granica Sirije ka Turskoj.

(Tanjug)

Share this post: