Vlasnici PASA u Hrvatskoj će plaćati godišnji POREZ u iznosu od 100 evra?!

Porez na pse?

foto-ilustracija: pixabay

Vlasnici pasa u Hrvatskoj mogli bi od 1. januara 2017. godine plaćati za svoje ljubimce porez državi od 100 evra.

Naime, država planira do toga datuma da donese Zakon o zaštiti životinja, a upravo je ovakva odredba sastavni deo tog predloga. Da li će ova inicijativa dobiti zeleno svetlo i postoji li mogućnost da se, nakon Hrvatske slična inicijativa pojavi i u Srbiji i Bosni videće se narednih dana i meseci, tek na društvenim mrežama već se povela diskusija o neophodnosti zaštite životinja na neki drugi način, a ne uvođenjem poreza koji će pasti na teret onih koji brinu o životinjama.

Javna rasprava o predlogu zakona je završena, a Ministarstvo poljoprivrede još uvek objedinjuje komentare. Ukoliko se država odluči da uvede ovaj porez, on bi mogao da zahvati oko 350.000 ljudi, koliko je registrovano vlasnika pasa.

Branka Buković-Šošić, načelnica Odeljenja za zaštitu životinja u Ministarstvu poljoprivrede, smatra da bi uvođenje ovakvog poreza poslalo poruku vlasnicima pasa da treba da osiguraju kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca.

Ovakvo rešenje podržavaju i druga udruženja za zaštitu životinja.

Tako je udruženje “Prijatelji” životinja na svojoj internet stranici objavila da podržava uvođenje takozvanog poreza na pse i da su podržali predlog Jurice Ambrožića, iz zagrebačkog Gradskog odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo.

Ambrožić se pozvao na primere Austrije i Nemačke u kojima postoji sličan porez, ali je on u nadležnosti Ministarstva finansija, a ne poljoprivrede.

Udruženje smatra da bi uvođenje takvog poreza dovelo “do bolje kontrole mikročipovanja pasa, a sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti za njih.

(Izvor: Slobodna Dalmacija)

Share this post: