Vojska Srbije maršira u Moskvi

putin i nikolic

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je odlučio da Vojska Srbije učestvuje na „Paradi pobednika“ u Moskvi 9. maja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

VS će učestvovati na „Paradi pobednika“ na osnovu poziva ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, povodom obeležavanja 70. godišnjice Pobede sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu od 1941. do 1945. godine, piše u saopštenju.

Predsednik Nikolić je u skladu sa svojim nadležnostima, a na osnovu Ustava, Zakona o odbrani, Zakona o Vojsci Srbije i Pravila službe VS, doneo odluku o učešću pripadnika vojske na „Paradi pobednika“ povodom obeležavanja Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maja ove godine, dodaje se.

Podsećamo, predsednik Nikolić je šefu Delegacije EP Eduardu Kukanu ranije poručio da uzalud vrši pritisak na njega da ne ode na vojnu paradu u Moskvi 9. maja.

Inače, pitanje ko će sve od političkih lidera učestvovati na „Paradi pobednika“ izazvalo je do sada dosta kontroverze.

Kako se navodi, po svemu sudeći, 9. maja u Moskvi neće biti lidera zemalja saveznika.

Poslednji u nizu je incident između predsednika Češke Miloša Zemana i ambasadora SAD u toj zemlji Enrjua Šapiroa.

Šapiro je kritikovao Zemana zbog toga što putuje u Moskvu na paradu zbog čega je on odlučio da ubuduće bojkotuje ambasadora SAD. Ambasador SAD u Pragu Endrju Šapiro je nakon toga predsedniku Zemanu poručio da njegova vrata ostaju otvorena iako je predsednik najavio da će ga bojkotovati.

(Tanjug)

Share this post: