Vremenska prognoza: Nagla promena vremena šok za organizam!

Kiša

Nagla promena vremena koja je danas nastupila nije bezopasna ni za zdrave, a kamoli za bolesne ljude, upozoravaju lekari.

Nakon najtoplijeg petka u aprilu, sa temperaturom od 28 stepeni, danas je usledilo naglo zahlađenje praćeno kišom i jakim vetrom, koji će na planinama dostizati udare olujne jačine. Velika promena vremena koja je doslovno nastupila preko noći najlošije će uticati na zdravlje hroničnih i srčanih bolesnika, mada, kako kažu lekari, tegobe mogu imati i sasvim zdrave osobe.

– Glavobolja, napetost, nervoza, bolovi u kostima i zglobovima tegobe su koje usled nagle promene vremena mogu imati i sasvim zdravi ljudi. Oni sa nižim pritiskom verovatno će se osećati pospano i usporeno. Građani koji imaju problema sa koštano-zglobnim sistemom mogu osetiti bolove i grčeve u mišićima – kaže dr Mirjana Lapčević, specijalista opšte prakse u Domu zdravlja na Voždovcu.

Na zdravlje danas najviše treba da pripaze hronični i srčani bolesnici. Niže temperature zgušnjavaju krv i tako podižu rizik od koronarne i cerebralne tromboze, glavnih okidača srčanog i moždanog udara.

– Srčani i hronični bolesnici treba da se pridržavaju propisane terapije i da miruju. Hronični bolesnici osetiće se umorno i bezvoljno. Biće dekoncentrisani, te moraju da uzimaju terapiju – ističe dr Lapčević.

Naglo zahlađenje sa padom temperature od čak 10 stepeni pratiće kiša i jak vetar. Najviša dnevna temperatura danas će iznositi od 12 do 18 stepeni.

– Stiže nam prodor hladnog vazduha sa severa. Danas će u većini mesta padati kiša, naročito u centralnim i severnim krajevima. Duvaće jak i umeren severozapadni vetar, koji će na planinama dostizati udare olujne jačine. Jedino se u Negotinskoj krajini očekuje pretežno sunčano i toplo vreme – priča meteorolog Časlav Stanojević.

Stabilizacija vremena očekuje se već krajem dana. Ali ona će biti postepena, pa će se do utorka zadržati hladna jutra sa slabim mrazom.

– U nedelju i ponedeljak će u većem delu dana biti sunčano i toplo. U utorak će biti promenljivo oblačno i sveže vreme, ponegde sa kratkotrajnom kišom, a na visokim planinama i sa snegom – kažu u RHMZ.

Lepa vest za ljubitelje visokih temperatura jeste ta da od srede nastupa period sunčanog i toplijeg vremena.
– Od srede do kraja naredne sedmice zadržaće se toplo i suvo vreme sa temperaturama do 25 stepeni – kaže Stanojević.

Saveti

Ne izlažite se velikim fizičkim naporima

Prilegnite ako osetite umor i vrtoglavicu

Pacijenti sa problemima koštano-zglobnog sistema usled pojačanih tegoba treba da popiju antireumatik sa sedativom

Srčani i hronični bolesnici moraju se pridržavati propisane terapije

Budite pažljivi u saobraćaju zbog mogućeg pada koncentracije

(Blic)

Share this post: