Vučić: Mučna odluka u slučaju Orić međutim poučna za Srbiju

SVECANA SEDNICA VLADE SRBIJE U NISU

Odluka o puštanju Nasera Orića je politički motivisana i ona je sve samo ne pravična, izjavio je premijer Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za medije.

„Ima događaja posle kojih ostaje osećaj mučnine i događaja čija mučnina služi kao nauka. Izručenje Nasera Orića je ova druga situacija, mučna ali poučna. Srbija će iz ove lekcije umeti da izvuče pouke“, naveo je premijer Vučić.

Kako navodi, puštanje Orića je pokazatelj da pitanje ratnih zločina nije uvek pitanje pravde nego i politike koja će od vas da napravi pobednika.

Kako je ranije u toku dana javio Rojters, komandant muslimanskih jedinica u Srebrenici i bivši haški optuženik Naser Orić biće izručen Bosni i Hercegovini.

Njegova pravna zastupnica Vasvija Vidović rekla je za “Dnevni avaz“ da je Orić sada slobodan čovek. „Neću da kukam jer je čovek koji je optužen za ratne zločine pušten na slododu. Od kako je taj slučaj iz Bijeljine prebačen u Sarajevo taj slučaj se ne vidi“, istakao je Vučić.

Premijer je nakon toga istakao da ima samo jedno pitanje za međunarodnu zajednicu, a to je ko će da vrati oči Slobodanu Iliću i ko će da ga vrati u život.

„A ko će da vrati desetine hiljada Srbija pobijenih u Podrinju od strane Nasera Orića. Za oči pitam jer to nisu njegove snage izvršile, to je izvršeno rukama Nasera Orića“. istakao je Vučić.

Kako navodi, kao premijer oseća se veoma ponosno „jer mi gonimo Srbe koji su ubijali druge i ne stidimo se da to govorimo“.

„To kod nas nije politika, to su pravo i pravda. Zato ponosno stojim pred vama i zato kažem da iću ići na svako mesto gde su se zločini dogodili. Zašto drugi to ne mogu da urade to je pitanje za njih, a ne za nas“, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, u tome je velika prednost i budućnost Srbije.

Naša politika se posle ovog teškog događaja neće promeniti. Ne zato što smo slabi nego zato što gledamo u budućnost.Moja ruka nije prihvaćena posle prošle konferencije kada sam nudio razgovore o našoj budućnosti. Odmah su krenuli sa pretnjama i govorili mi da ne dolazim jer ne mogu da mi garantuju bezbenost“, istakao je predsednik Vlade Srbije.

Vučić je nakon toga istakao da ni reč nije izgovorio na najprimitivnije uvrede, kao i da bi otišao u Srebrenicu da bi podvukao crtu i napravio razliku.

„Sada kažu pušten je Naser Orić, garantujemo ti sigurnost. Nemojte mi je garantovati, kao što je niste garantovali ni ranije. Ono što radim je zbog Srbije i tu politiku neću da menjam“, izjavio je premijer, dodajući da se zbog jednog zločinca neće promeniti odnos Srbije prema bošnjačkom narodu.

„Mi ćemo sa Bošnjacima morati da živimo narednih 100, 200,300, 1.000 godina. Oni koji to ne razumeju ne mogu da im pomogne“, istakao je on.

„Nisam odluku donosio zbogtoga da li mi neko garantuje bezbednost ili ne, već da bi Bošnjaci imali veću veru u našu zajedničku budućnost. Odluku o odlasku u Srebrenicu ću doneti nekoliko dana pred obležavanje godišnjice“, naveo je Vučić.

Ilustracija

Osim toga, Vučić je naveo da je ranije u toku dana razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom za kojeg je rekao da je veoma ogorčen odlukom o puštanju Orića.

Pročitajte još: Predsednik RS Milorad Dodik je u toku dana izjavio da bi u RS trebalo da se održi referendum na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju Sud i Tužilaštvo BiH. „Mi sa Albancima živimo u dva odvojena društva, jedni pored drugih, i zato treba da imamo uredjene odnose, ali sa Bošnjacima svuda živimo jedni s drugima i moramo ozbiljno da razgovramo. Zato nisam odgovarao na brojne kampanje, ćutao sam“, naveo je Vučić poručivši da Bošnjaci „moraju da razumeju da će živeti sa Srbima“.

Za nas Alojzije Stepnica nije svetac i nikada neće biti. Nijednog Srbina ne možete da nađete koji će reći da je Stepinac bio svetac. Blago vama kada se ponosite demonstracijama ispred jama, da li u njih nije stavljeno dovoljno Srba… Ne znam šta je u pitanju. Doduše, Milanović je po tom pitanju nešto korektniji od drugih“, naveo je Vučić

„Predaju Gazivoda neću da potpišem dok sam živ“

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu premijer Vučić je na konferenciji za medije istakao da uvek morate ostaviti prostor o kojem ćete razgovarati, kao i da je nakon poslednjeg sastanka u utorak dogovor bio da se ne izlazi u javnost o detaljima.

„Ja sam dao svoju reč da se to neće desiti i ni u jednom od naših medija nije bilo ničega. Nije bilo neimenovanih izvora, niti bilo čega sličnog. Hašim Tači je o tome večeras pričao naravno da nije govorio istinu“, rekao je premijer.

Kako navodi, o mostu na Ibru se uopšte nije razgovaralo, kao ni o energetici.

„Razgovor o energetici sam zaustavio kada sam rekao da neću ni da čujem da pokušavaju da uzmu srpsku imovinu. Sada kažu to je pred potpisivanjem. Ma ozbiljno? Možda ako me smenite do tada. Ja to neću da vam potpišem dok sam živ“, istakao je Vučić. 

Premijer je nakon toga naveo da ga pretnje neinteresuju i da je tema mosta na Ibru izmišljena „kako bi, valjda, našli još jedan način za pritisak na Srbe“.

„Nastavićemo da razgovaramo sa svima i nikada uvredama neću odgovoriti na uvrede. Što mi budemo jači i jedinstveniji u tome će naša snaga i poštovanje prema Srbiji biti veća“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, „očekujemo napredak na evropskom putu“, a kako navodi, „obraz može da nam sruši ne neko drugi nego mi sami našim odlukama, ako se ne ponašamo časno i odgovorno“.

„Ja neću i ne dam Gazivode. Mene su birali građani Srbije i ja njima odgovaram, a ne stranim ambasadama. Moj posao je da brinem o vladi i imovini Srbije“ rekao je Vučić, navodeći da ljudi, voleli ga ili ne, „vide koliko radimo“.

Gospođa Merkel je drag gost. Ne mogu da odredim šta će ona uraditi kada dođe, ali isto tako ni ona ne može da odredi šta ću ja da uradim. To je normalno“, istakao je Vučić.

(B92)

Share this post: