Vučić: Ne biramo između ruskog ili američkog gasa jer nemamo ni jedan

vucic aleksandar vlada konferencija

Srbija nema šta da se opredeljuje za ruski ili američki gas, jer još nismo videli nikakav gas, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Nemamo mi taj problem, dajte nam kakav god hoćete gas, ali taj gas još nismo videli, iako smo na 100 načina raspravili odakle i kako da ga dobijamo“, rekao je Vučić.

„Ni taj jadransko- jonski, ni gas sa Krka, niti taj Turski, niti znamo da li će da ga bude. Odakle ćemo da ga uzmemo?“ upitao je Vučić na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li postoji šansa da na Bečkoj konferenciji podršku dobije projekat Turski tok.

Od svih tih fenomenalnih rešenja i svađa u domaćoj i svetskoj javnosti, koji je bolji gas, ruski ili američki, Vučić je ponovo upitao gde je uopšte taj gas?

„Još ni metar kubni tog gasa nisam video. Sve što dobijamo je preko Beregova“, rekao je Vučić.

„Da li više voliš Ruse ili Amerikance, najviše više volim Srbiju i čekam da mi neko pokaže taj gas i da ga odmah kupimo, samo da bude malo jeftiniji“, rekao je premijer.

Vučić je najavio da će Srbija, kada Rusima isplatimo dug zaostao iz vremena prethodnih Vlada od 298 miliona evra, sledeće godine krenuti u proširenje podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Plan je, kako je rekao, da to skladište, umesto sadašnjih 400 do 450 miliona metara kubnih uskladištenog gasa godišnje možemo da imamo milijardu metara kubnih.

„To će obebezbediti da čitavu zimsku sezonu imamo gasa, ako se prekine dotok tog energenta preko Beregova i Ukrajine. To su stvari koje možemo da uradimo“, istakao je Vučić.

On je dodao da sada Srbijagas ne duguje ni jedan dinar za tekuće obaveze Rusima za gas, ali da je zaostali dug od ranije oko 300 miliona evra.

(Tanjug)

Share this post: