„WELCOME TO SOUTH AFRIKA“: Jolandi i Ninđi protresli uspavani Beograd sinoć u ciglani!

Die Antword

Die Antword

Koncert grupe Die Antwoord na festivalu Dev9t jedan je od retkih događaja za koje se može reći da su uz kišu bili još bolji.

Nastup Jolandi i Nindže iz južnoafričkog rep-rejv sastava čiji naziv znači „Odgovor“, bio je toliko energičan da je kiša zapravo dobro došla kao rashlađenje za veliki broj “zefovaca” koji su čekali gotovo sat vremena da se na blještavoj bini pojave Jolandi i Nindža.

Koncert zakazan za 21 h u Staroj ciglani otvorila je “Chanting Monks” DJ Hi-Tek Ruleza dok je na video bimu bila prikazana slika pokojnog Leona Bote, čuvenog umetnika iz Kejptauna, koji je bio jedan od najstarijih i najpoznatijih ljudi obolelih od progerije.

Jolandi i Nindža odali su tako počast svom prijatelju koji je umro 2011. i koji im je, kako su govorili u brojnim intervjuima, bio nepresušna inspiracija i oslonac.

Votkin Tjudor Džouns, kako glasi nešto “dosadnije”, ali pravo ime lidera Die Antwoord, pojavio se najpre u žutoj širokoj trenerci rame uz rame sa Anri Dju Tua (Yolandi Visser) uz pesmu “Fok Julle Naaiers”.

“Now it’s like: it’s a new breed of rap superhero
2 defeat deze devilz ninja bcomez a devil
Deze God-forsaken wretches will never b on my level
Wies jy? fuck u and your hole krew”

https://youtu.be/L-wpS49KN00

Posle izvođenja prve pesme, Jolandi i Nindža stali su na DJ pult i nekoliko minuta u tišini nepomično posmatrali publiku podižući tenziju koja je eksplodirala u pesmi “Wat kyk ju?”

“Drive! Drive fast!
Gly! Gly! Gly! Gly!
Drive fast!
Play kak music loud!”

https://youtu.be/Tkq2_VSaQoY

Nindži nije bilo potrebno mnogo vremena da se raskomoti i predstavi onakvim kakvog ga dobro znamo – samo u boksericama i znoju.

Nekoliko puta je uzviknuo “Srbija” i “Dobro veče” (naknadno mu je u izgovoru pomogla jedna devojka iz publike), ali Jolandi i on nisu došli da bi negovali lokalni nacionalni sentiment. Došli su da, kao i u verovatno svakoj publici koju su imali pred sobom, probude iskonske afričke korene i nateraju je da skače.

“Hey fatty boom boom! Hit me wif da ching ching!
Fat pocket klinking! Dollar eye twinkling!
Jeez da beats so chunky! Me’sa getting funky!
Ooooh!”
Na ovom poslednjem “stihu” publika je doslovno urlala, gotovo kao na stadionima, a neko je čak poneo i baklju i zapalio je, srećom, nešto dalje od bine.
https://youtu.be/AIXUgtNC4Kc
Usledile su “Banana Brain” i veliki hit “Ugly Boy”, koji je nastao 2014. baš nakon što su se Jolandi i Nindža našli na velikom ekranu u filmu „Chappie“.
https://youtu.be/uMK0prafzw0

U publici je bilo mnogo onih koji su na telu i obrazima ispisivali reč “Zef”. To je jedan od najpoznatijih simbola južnoafričkog žargona i tek otprilike označava osobu koja “nije kul”. Ipak, njena osnovna funkcija više leži u tome da ukaže na izuzetnost onog koji je izgovara, nego da unizi nekog kome je upućena.

Najprihvaćenije tumačenje dala je upravo Jolandi.

“Povezuje se s ljudima koji pimpuju svoja kola, nose zlato i slična sra*a. Zef znači da ste siromašni, ali seksi. Siromašni ste, seksi ste i imate stila”.

https://youtu.be/pFoNY7Odnpc
„There once was a little girl
Who had a crush on a bad, bad boy
But when that bad boy got out of prison
That little girl’s ass was in big, big trouble“
https://youtu.be/K8nrF5aXPlQ
Najpoznatija obrada pesme “Pit Bul Terijer” Emira Kusturice i No Smoking orkestra sigurno je verzija Die Antwoord. Na bini su se pored Jolandi pojavile i dve igračice obučene u izazovne mačje kostime, koji aludiraju na film “Crna mačka beli mačor”.
https://youtu.be/JvMXVHVr72A
Sva lepota južnoafričkog dijalekta engleskog jezika, naročito njegovog žargona, sadržana je u pesmama Die Antwoord. U nekim trenucima, ako se ranije niste susretali sa savremenom muzikom juga Afrike, razaznaćete tek po neku reč, ali ćete verovatno dugo za njima ponavljati “vampirski” oštro izgovarane “rulz”, “fire”, “crazy”…
“I Fink U Freeky” je jedna od pesama koja definiše Die Antwoord estetiku. Nastup uživo nije ništa manje “uvrnut” od spota.
https://youtu.be/8Uee_mcxvrw
Posle “Happy Go Sucky Fucky” i “Never Le Nkemise”, Jolandi i Nindža su završili zvanični deo koncerta, ali su se vratili na bis uz “Gucci Koochie” i staru dobru “Enter the Ninja”.
https://youtu.be/cegdR0GiJl4
Umesto “doviđenja”, Nindža je nešto pre nego što će se tama spustiti na do tog trenutka psihodeličnu binu, rekao više za sebe: “Dobro veče? What the fu*k does that mean?”
(STAŠA ROSIĆ, B92)

Share this post: